Hlavní obsah
Aktuální dění

Exkurze do hlavy Kláry Samkové: Fialu mají prý odvést do cely a před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V sobotu se na Václavském náměstí odehrála poněkud jinačí demonstrace, než na které jsme zvyklí.

Klára Samková, která se proslavila mimo jiné militantním odporem vůči islámu, nabídla posluchačům na Rajchlově sobotní protivládní demonstraci vskutku pozoruhodnou ukázku svého smýšlení. Ne, že by tedy někdo chápal, o co jde.

Článek

Její projev začal hned pěkně zostra. „Nechci patřit na západ, kde svoboda, rovnost a bratrství je jenom pro někoho, pro vybraný klub. Pro klub, který do dneška pokračuje ve vykořisťování Afriky a dalších zemí a my jim k tomu pomáháme,“ začala svůj projev. Kde se vzal najednou v militantní odpůrkyni islámu soucit s Afrikou, lze jen hádat. Hned to ale propojila s tématem, které se na demonstraci opakovalo asi 156krát, a to Ukrajinou. K vykořisťování Afriky jsme byli zavlečeni i my a máme zodpovědnost za to, co se děje v Africe a na Ukrajině. Cože?

Naši „francouzští eurobratři“ nám prý neřekli, že v tom jedou dál, a proto „díky, EU, už nechceme“. Samková pokračovala v lekci geografie a vytvořila vskutku pozoruhodnou myšlenkovou konstrukci. Kdyby nějaká africká země utratila 120 miliard jakékoliv měny za zbraně, bylo by všem hned jasné, že jde o výpalné, které má udržet vládu u moci.

Proto máme přestat hovořit o bezpečnosti České republiky. Ano, to vymyslela sama. Co tím chce říct, asi nechává na vlastní interpretaci svým posluchačům.

Fiala prý má skončit v cele

Šlo jen o zahřívací kolo, po kterém hned navázala na další populární téma rajchlovského odpoledne, a to na premiéra Petra Fialu. Samková žádá, aby Fiala opustil Strakovu akademii. Opustit ji má rovnou v poutech, má být odveden do cely předběžného zadržení, do vyšetřovací vazby a pak před soud. Proč? Prostě proto, že paní Samková, stejně jako další řečníci na demonstraci a asi i většina jejich účastníků je prostě proti všemu. Mimochodem pronesla také větu: „Můžeme čekat další okupační vojska.“ Jen tak.

Nicméně paní doktorka také řekla, že každý politik má být za své činy souzen, a očekává, že Fiala jednou před soudem svojí mezinárodní ekonomickou politiku vysvětlí. Toho se podle jejích slov chce dožít.

Co bude s EU?

Dotkla se také tématu EU. Ta se podle ní rozpadá. Sice na její vkus moc pomalu, ale jistě. Jak k tomu přišla, těžko říct. Pak začal rozvíjet další politickou-geografickou úvahu. Prý tu kdysi byla V4, tedy Visegrádská čtyřka, Trojdohoda a Rakousko-Uhersko. To se tedy muselo rozpadnou z historických důvodů, ale prostor střední Evropy je svébytný celek, který by měl držet pohromadě a měli bychom k tomu hledat cestu.

Viktor Rajchl

Podobnou konstrukci na demonstraci rozvedl i sám Jindřich Rajchl. Ten by nejradši spojil Česko se Slovenskem, Maďarskem nebo i dokonce Srbskem. „České republice nabízím směr a cestu Viktora Orbána,“ prohlásil na Letné. Ne že by o to tedy někdo stál.

Rajchl tedy má očividně dojem, že když ucpal magistrálu v obou směrech pochodem naštvaných lidí, tak tu svrhne brzy vládu. Doporučil bych menší matematickou úvahu. I kdyby na jeho sobotní akci přišlo 101 tisíc lidí, jak sám z pódia hlásil štvavým vysílačkám jako jsou Seznam Zprávy, které si dovolily tvrdit něco jiného, je to méně než jedno procento obyvatel ČR. To, že si přišli zařvat na Václavské náměstí, rozhodně neznamená, že mu třeba dají hlas ve volbách. Mimochodem jeden z terčů jeho hysterie je „ideologie“ a všechno kolem LGBTQ komunity. Kdybychom tedy brali jako bernou minci to, že v populaci jsou čtyři procenta homosexuálů, tak jen těch je tak čtyřikrát víc než jeho potenciálních voličů.

Bitva u Lipan

Mimochodem, paní doktorka Samková na závěr řekla, že lidé na demonstraci mají na sobě často kalich, který používali husité. Prý by se mělo navázat na jinou tradici, než je bitva u Lipan. Co tím chtěla říct, opět zůstává na představivosti diváků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz