Hlavní obsah
Aktuální dění

Za válku může podle Klause USA a Británie. Tleská tomu kremelská televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klaus.cz

Exprezident Klaus se opět dopustil tak famózního projevu, že si toho dokonce všimla ruská propaganda. Nemluví v něm o ničem jiném, že za válku na Ukrajině může vlastně USA a Velká Británie.

Článek

Na rozdíl od naprosto všech světových médií neunikl poslední myšlenkový výkon Václava Klause ruské propagandě. Tamní vládní televize na svém webu RT.com v pondělí večer vydala článek o tom, co Klaus vykládal na ekonomickém fóru v Davosu. Stačí jen pár vteřin googlení a snadno se pozorný čtenář dozví, že se kupodivu jedná o médium financované z ruského státního rozpočtu, které dostalo krátce po začátku ruské agrese na Ukrajině zákaz vysílat na území EU.

Na webu Klaus.cz se pan již naštěstí bývalý prezident svými poznámkami, které v Davosu pronesl, sám pochlubil. Mimochodem na úvod všem vzkázal, že se toto ekonomické fórum stalo „Mekkou progresivismu“. Je zděšen!

Uznal, že není expert?

Ve svém projevu se dopustil až nebývalé sebekritiky, když připustil, že není na něco expert. Podle jeho slov není odborník na Ukrajinu, ale domnívá, že jeho znalosti jsou dostatečné, aby se vyjádřil k neúspěšnému a nedokončenému přechodu Ukrajiny z komunismu k parlamentní demokracii a tržní ekonomice.

Ruská televize si v jeho projevu všímá právě toho, že o Ukrajině mluví jako o zemi, která před válkou nebyla ˆ„konsolidovanou“ z hlediska svého teritoria nebo složením obyvatel. Co tím myslel, ale neprozradil.

Válka začala podle Klause už dávno

Klaus pak začal vysvětlovat, jak se věci mají. Jako hlavní bod si vytučnil myšlenku, že válka začala 4. dubna 2008. V tento den totiž na summitu NATO v Bukurešti padlo rozhodnutí, že Ukrajina a Gruzie se mají v budoucnu stát členy Severoatlantické aliance.

Přestože Klaus před pár okamžiky, patrně v vlivem náhlé slabosti, uznal, že není na něco expert, tato kacířská myšlenka ho očividně velmi rychle opustila. Posluchače totiž okamžitě ujistil o své genialitě. Sám totiž na onom zmíněném summitu seděl a podle jeho slov okamžitě věděl, že to, co se stalo, byla „tragická chyba“. To si také vytučnil.

Prý se dokonce pokoušel argumentovat proti, ale celou záležitost protlačily Spojené státy spolu s Velkou Británií. Jmenovitě George Bush a Gordon Brown. Podle Klause to udělali i navzdory postojům většiny členů aliance, kteří se summitu účastnili. „Mnozí prezidenti a premiéři byli nezodpovědně zticha během tohoto dlouhého večera,“ vzpomínal.

Rusko prý nechtělo okupovat

Jako jeden z hlavních bodů Klaus v Davosu přednesl myšlenku, že podle všech důkazů 24. února 2022 Rusko nechtělo Ukrajinu okupovat, ale změnit režim v Kyjevě a zamezit tomu, aby se Ukrajina stala členem NATO. Podle Klause i to bylo důvodem, proč na Ukrajinu vstoupila jen velmi malé množství rusých vojáků. Třeba na BBC se tehdy psalo, že na Ukrajinu vstoupilo 200 000 vojáků a Ruská federace to sama označila za největší invazi v Evropě od konce druhé světové války. I když o tom Putin mluvil jako „speciální vojenské operaci“.

Klaus pak také mluvil o tom, že na Ukrajině byla již od roku 2014 občanská válka a nyní po dvou letech konfliktu to vypadá, že všechny strany se přepočítaly. Ne jen Rusko a Ukrajina, ale i USA a celá Evropa, řekl.

Podle Klause se tedy jedná o zamrzlý konflikt, jehož konec je v nedohlednu a mělo by se začít vyjednávat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz