Hlavní obsah
Aktuální dění

Fašismus, lidové soudy a natažená ruka ke státu. To přinesly Rakušanovy debaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: STAN

Debaty ministra Víta Rakušana přinesly obrazy toho, kam dospěla určitá část společnosti. Jediné, co někteří naši spoluobčané přejí očividně je, aby stát sypal peníze z oken. A taky za všechno můžou Ukrajinci. I za jejich vlastní neschopnost.

Článek

Debaty přinesly řadu vskutku pozoruhodných obrazů. Za doprovodu řevu a pískotu nebo skandování „demisi“ vystupovali lidé, kteří očividně mají pocit, že stát jim má prostě dávat peníze, ale místo toho je dává Ukrajincům.

To, v jaké realitě někteří žijí, docela dobře ilustroval obraz pána, co prý přijel od Mariánských lázní. Nejdřív se začal ptát, jestli teda to, co se stalo v roce 1992, tedy rozdělení Československa, je neplatné. Kupodivu Rakušan stejně jako asi tak 99 procent alespoň trochu logicky smýšlejících lidí, řekl, že ne. Na pána od Mariánských lázní si ale nepřijde. „Chyba, takže lžete,“ opáčil.

Prostě lže a tak to je, protože to říkám. Pak začal rozvíjet myšlenku, že na Ukrajině se válčí, ale jezdí tam vlaky a autobusy my to tady platíme. Prý kdyby se válčilo v Brně, tak půjdou všichni Pražáci do Sokolova a proč teda Ukrajina leze sem, když je mnohem větší než Česko. „My obyčejní lidi platíme tuhlectu Ukrajinu,“ vykládal.

Proč já mám málo?

Sám tam pak tvrdil, že jako řidič kamionu co dělá 15 hodin má základní plat 23 tisíc. Zajímavé je, že podle webu portalridice.cz byla za rok 2022 průměrná mzda řidičů skoro 30.000 Kč a v loňském roce na portálu zaměstnavatelé nabízeli řidičům kamionu od 38 do 49 tisíc. Ale pro pána asi to, že vydělává málo je vina Ukrajinců, ne třeba toho, že je možná neschopný nebo si prostě neumí najít práci.

Rakušan sice mohl stokrát opakovat, že Ukrajinci v Česku pracují a platí daně, ale to nikdo očividně nechápe nebo nechce chápat. Stejně tak může mluvit o tom, že Ukrajinci se na kriminalitě podílí z pár procent nebo, že třeba Češi by si mohli vzpomenout na to, že sami byli někdy uprchlíci a někdo jim pomohl.

Ukrouši

„Jak dlouho na úkor nemocných lidí chcete dotovat Ukrouše,“ vyřvávala další paní, která je přesvědčená, že Ukrajinci sem přijel v milionových autech pro dávky. Ptala se, jestli Rakušan podepsal „pandemickou smlouvu“, protože sama očkování odolala. Kupodivu ji Rakušan nepodepsal, ale to stejně nikoho z těchto lidí nezajímá.

Co je ale diskutující zajímalo je to, kdy jim stát něco dá. To akorát ukazuje, že nemají vůbec ponětí o tom, co je to trh nebo jak vůbec funguje ekonomika nebo dokonce důchodový systém. Slyšeli jsme, jak se pán ptal, kam dávají peníze, co sebrali důchodcům, asi na Ukrajinu, řval. Ano, přesně takhle důchodový systém nefunguje. Akorát když si někdo myslí, že je tu nějaký pytel peněz, který se má jen rozdat, tak je to poměrně složité.

Je to na děti, všechno je na děti

Jako vyloženě absurdní byl hysterický výstup paní, která se dožadovala toho, aby stát rozdával peníze na děti. „Je to na děti!“ křičela. Je prý jedno, jestli je někdo chudý nebo bohatý, stát má prostě dávat. Podivovala se, že sama nemůže spořit peníze nebo nemůže mít účet. Tak to bohužel většinou bývá u lidí, co jsou v exekuci. Za to taky stát zrovna nemůže, že lidi nemají minimální ekonomickou gramotnost.

Kdo na ně posílá policii?

Na debatách od jednoho člověka také zaznělo, že k němu na příkaz Rakušana přijela kriminálka a vedou proti němu trestní řízení za „šíření protiukrajinské nálady“ i když sám neví že něco takového v trestním zákoníků existuje. Všechno prý přišlo od Rakušana, řekli mu to, tak „kurva kde to jsme?“. Opět nepochopení fungování státu. Podobně jako, když někdo tvrdí, že oni jsou na pracáku, zatímco Ukrajinci mají práci. To prostě nejspíše znamená, že jsou neschopní.

Už takřka absurdně působil dotaz, kdy další pán rozvíjet myšlenku, proč Češi jsou trestaní za nacistickou symboliku, když Ukrajinci prý ne. Ano to prostě zákon a jestli je někdo tak primitivní, že někde kreslí hákové kříže, tak si trest zaslouží.

Odhalovač Koněva

Projevil se i jeden z hlavních exponentů české dezinformační scény Jiří „odhalovač“ Černohorský. V médiích se výrazně projevil ještě v době epidemie covidu odhalováním zakryté sochy maršála Koněva v pražských Dejvicích. Přišel si postěžovat, že dezinformátory typu Tušla a další stíhá policie nebo dokonce skončili ve vězení.

Následně spustil o Ukrajině a Zelenském, kterého nazývá nacistou. Pan Černohorský nechápe co v ČR děje a ptal se na to, zda bují v ČR fašismus nebo nacismus. Připomněl třeba přemalování tanku na růžovo v roce 1991 a odstranění svého oblíbeného Koněva. Prý poslanec Foldyna Z SPDH, který je známý tím, jak chtěl na srazu Nočních vlků „dát jazyk“ jinému muži, chtěl debatovat ve Sněmovně o tom, aby se vláda postavila proti adoraci nacismu v parlamentu. Takže když pokud někdo neudělal to, co chce Foldyna, ptal se: „Jste nacisté?“. Tak brilantní logiku as pochytil v nějaké učebnici propagandy z Kremlu.

Experti na všechno

Debaty ale přinesly i o dost bizarnější obrazy. Slovo si třeba vzal pán, který se podle jeho slov řídí heslem čínského myslitele Konfucia a žije v harmonii. Hodně zvláštním myšlenkovým veletočem začal propojovat útok na Filozofické fakultě, sionismus a české školství. Z nějakého důvodu se totiž domnívá, že na cokoliv stačí mít pouze názor a ten mají všichni respektovat. Takže podle pána se tu po staletí falšují přírodní zákony. Lék na svalovou atropii stojí 50 milionů, ale přitom stačí jen dát pryč magnetické částice z chromozomů. „Green Deal, burza Lipská, všechno špatně,“ zakončil. Takže tak.

Další expert s názorem se také vyjadřoval ke Green Dealu. Kysličník uhličitý totiž není něco, co by škodilo. „My co jsme z oboru jako zemědělci víme,“ prohlásil s tím, že to všechno udělali neomarxisti.

Na všechno referendum a lidové soudy

Další brilantní expert, který dokonce má vlastní hnutí, požadoval, že chce na všechno referendum. Euro, EU, korespondenční volba. Není bez zajímavosti, že jeho hnutí chce zavést takzvané lidové soudy. O těch se lze na Wikipedii dočíst, že to byly tribunály, které soudili mimo jiné kolaboranty po druhé světové válce a odsuzovali je i k trestu smrti. To asi o jeho smýšlení dost vypovídá. Další samozvaný expert měl zase zaručené informace, že po střelbě v Klánovicích dovedl služební pes policii na Ukrajinskou ubytovnu. To podle něj ministr musí vědět.

Mikrovlnky

Jako vrchol debat se projevil pán, který si přinesl celou sadu otázek. Ptal se, zda Rakušan zná pojmy jako neurologické války nebo jestli lze myšlení lidí ovládat na dálku pomocí bezdrátové komunikace. Padly i věci typu ovládání lidí na dálku, mikrovlnné slyšení nebo signální inteligence. Na to mu kupodivu odpověděl, že si nebere deštník, když letí letadlo a ani, že nenosí alobalovou čepičku k mikrovlnce.

Tak takoví lidé žijí mezi námi. Otázkou zůstává, kdo tady vytvořil dojem, že stát se má starat o to, o co se tito lidé očividně sami postarat nedokážou. Kdo vytvořil dojem, že je tu stát od toho, že se mají jen rozdávat peníze a přivedl lidi do stavu, kdy jen křičí, proč jim někdo něco podle nich sebral. Zároveň tu je také očividně dost lidí, kteří už absolutně popírají jakoukoliv realitu a prostě jsou proti všemu. Jen křičí a natahují ruku. Hlavně také mají názor, který považují za důležitější než jakákoliv fakta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz