Hlavní obsah
Aktuální dění

Rajchlových sto tísíc lidí na Václaváku: Vyzkoušeli jsme, jak na to přišel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: x.com/eva_strelec

Kolik opravdu přišlo lidí?

V duchu hesla „vyzkoušeli jsme za vás“ naše Kancelář pro uvádění příběhů Jindřicha Rajchla na pravou míru testovala, jak lze na Václavské náměstí vtěsnat 101 000 lidí. Opravdu jich tam tolik bylo?

Článek

Sobotní soireé na Václavském náměstí, kam se příznivci Jindřicha Rajchla a jeho strany PRO přijeli ze všech koutů republiky vyjádřit svůj odpor k takzvanému „Fialovému hnusu“, přineslo několik zajímavých obrazů. Například projevy odporu vůči všemu, co takhle vláda představuje a opakované ujištění předsedy PRO, že není proruský, ani prozápadní, ale pro nás, tedy Česko. Polemizovat by se o tom dalo sáhodlouze.

Například, proč, když podle něj není proruský, tak je očividně silně proti Ukrajině. A proti té zrovna Rusko vede válku, ve které bez mrknutí oka střílí rakety na civilisty. Na Václaváku mimo jiné hlásal, že Ukrajinci v ČR jsou ekonomičtí migranti a válka na Ukrajině musí skončit, protože on chce mír. To, že tu válku rozpoutalo Rusko a jakýkoliv mír v současnosti samo ani nechce, ho očividně nezajímá.

Jindřich Orbán

Pozornosti by nemělo uniknout ani to, že nám podle jeho slov „nabízí cestu Viktora Orbána“, tedy maďarského premiéra, za jehož vlády měli Maďaři ještě v červnu meziroční míru inflace 20 procent. V srpnu sice byla už „jen“ 16 procent, ale pořád bylo Maďarsko hrdě na špici EU v míře inflace. K tomuto prvenství ho dovedl Orbán hlavně tím, že v zemi se loni zastropoval ceny pohonných hmot, až jich byl nedostatek a následnému skokovému zdražení po zrušení zastropování cen. To samé udělal i s cenami potravin, což už se také zrušilo. Maximální ceny byly stanovené jen pro některé potraviny, což vedlo k tomu, že například v březnu měli Maďaři inflaci u potravin meziročně přes 42 procent dražší. Mistrovský tah, vskutku.

V kontextu toho, že Rajchl na demonstraci nadával na to, že za vlády Petra Fialy se Česko nevrátilo ekonomicky ani na úroveň předpandemického roku 2019, je vydávat se cestou Viktora Orbána poměrně bizarní. Nabízí nám tedy, že bude ještě horší, když chce být jako on?

Kde je těch sto tisíc?

Jedna z hlavních myšlenek, kterou se v sobotu snažil svým podporovatelům vnutit, bylo tvrzení, že se jich na Václavském náměstí sešlo zase sto tisíc. Tedy vlastně 101 000. Shodou náhod přišlo ještě trochu víc lidí než minule! Hned se určitě jeho fanoušci ověšení vlajkami a transparenty cítili silnější. Otázka ale je, zda si to všechno mistr Rajchl nevymyslel.

Na webu PRO se brzy po skončení objevila informace o tom, kolik se sešlo lidí:

Foto: web PRO

Strana PRO zveřejnila na webu, kolik se podle ní sešlo lidí na Václavském náměstí

Důležitý je odkaz na web mapchecking.com, odkud oněch 101 662 lidi pochází. Mimochodem ten časový údaj je úplně zbytečný a nesmyslný. Web nabízí nástroj, který vám spočítá odhad maximálního množství lidí na určité ploše, kterou jednoduše vyznačíte na mapě.

Třeba takto:

Foto: https://www.mapchecking.com

Kolik lidí se vejde na Václavák?

Na sobotní demonstraci se zaplnila zhruba polovina náměstí, tedy k místům, kde začínají ulice Vodičkova nebo Jindřišská. Pokud si naklikáme opravdu všechny prostory, co by se daly zaplnit včetně chodníků, tak nám web ukáže 44 801 lidí při hustotě davu dva lidé na metr čtvereční. Kdo na Václaváku v sobotu byl, tak by asi řekl, že rozhodně všechny takto vyznačené prostory zaplněné nebyly a dva lidé na metr čtvereční by asi také vypadalo trochu jinak. Ale budiž, i kdyby to bylo tak, jak web orientačně spočítal, seknul by se pan Rajchl o „jenom“ asi 55 000 lidí.

Stačí umět klikat

Snadno se ale dá dovtípit k tomu, jak na svých 101 662 přišel. Stačí jen posunout na webu hustotu davu až skoro na doraz. Pak při hustotě lidí 4,55 na metr čtvereční na stejné ploše web spočítá 101 923 lidí. Aha! Doporučujeme zkusit si představit, jaké to je být třeba v místnosti deset krát deset metrů, tedy s plochou 100 metrů čtverečních, ve které je 455 lidí lidí. Takhle to na Václaváku zrovna nevypadalo.

Foto: https://www.mapchecking.com

Jak zaplnit Václavák 100 000 lidmi?

Nutno také poznamenat, že jde jen o odhad a že web počítá s vyznačenou plochou bez toho, aniž by nějak zohlednil například to, že uprostřed náměstí jsou plochy, kde lidé stát nemůžou, protože je to třeba květinový záhon. Pokud ho tedy nehodlají rozšlapat.

Jen tak pro zajímavost, takto se také dá Václavák naplnit více jak 100 000 lidmi. V tom případě by podle webu museli stát 3,2 lidé na metr čtvereční a zaplnit ho od sochy sv. Václava až úplně dolů na Můstek:

Foto: https://www.mapchecking.com

Jak nacpat 100 000 lidí na Václavák?

Proč to Rajchl vykládá?

Na otázku, proč Rajchl v průběhu celé demonstrace lidem a novinářům vzkazoval, že je na Václavském náměstí obrovské množství lidí a pak vytáhl svých 101 000, se nabízí docela jednoduchá odpověď. Jednoduše chce vyvolat dojem, že jeho vyřvávání po náměstích a celá strana PRO má mnohem více podporovatelů, než reálně má.

Na sobotní demonstraci od Rajchla ani od dalších řečníků nezaznělo nic, co by tam lidé neslyšeli už v dubnu. Chce mír, nemá rád vládu a všechno by dělal líp. Nechce posluhovat Washingtonu, Bruselu a podobné výkony předvedli i další řečníci. V momentě, kdy mu konkurují další antisystémoví buřiči jako Ladislav Vrabel, jednoduše bojuje o každého příznivce. Vzhledem k tomu, že volby do Poslanecké sněmovny, kam by rád vešel hlavním vchodem, jsou až za dva roky, se dá očekávat, že celá strana PRO brzy vyčpí úplně stejně jako další podobné projekty. Možná ale za tu dobu stihne prodat dost kšiltovek, aby z toho něco strana měla. Na svém webu totiž nabízí za příspěvek alespoň 500 Kč takzvanou „Akci kšiltovka“. Příznivci tak za alespoň pět stovek dostanou čepici s nápisem PRO, kterou prý mají ukázat svou odvahu. Jestli jde o odvahu přihlásit se k tomuto pánovi, co očividně veřejně vykládá úplně cokoliv se mu chce, si asi musí každý rozhodnout sám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz