Hlavní obsah
Sport

Nagano, alkohol a hazard. Ivan Hlinka dal hokeji jiný rozměr, o život ho připravila tragická nehoda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zimní stadion Ivana Hlinky / se svolením

Nikdo by nepomyslel, že se v Mostě zrodí legenda, která dá hokeji zcela jiný rozměr. Ivan Hlinka byl muž, který dokázal postavit silný tým a zajistit úspěch své rodné zemi. Jeho život skončil předčasně, a to po tragické dopravní autonehodě.

Článek

Ivan Hlinka se narodil 26. ledna 1950 v Mostě. Rodák z malého města dokázal velké úspěchy. Když mu bylo šest let, začal čím dál častěji navštěvovat různé hokejové zápasy. Jako malý chlapec snil o tom, že i on jednoho dne bude hrát hokej a bude úspěšný sportovec. Do československé hokejové ligy nastoupil velmi brzy, a to krátce poté, co dovršil svých 16. narozenin. Se svou rodinou se jako dítě hodně stěhoval. Nejprve žil v Louce u Litvínova a od svých 10 let přímo v Litvínově. A právě toto město mu poskytlo nové možnosti a sportovní nabídky. Ivan vystudoval průmyslovou školu a vysokou školu ekonomie v Praze. Zároveň však věděl, že se chce věnovat sportu, a proto se přihlásil na Fakultu tělesné výchovy a sportu.

Muž, který dal hokeji zcela jiný rozměr

Ivan Hlinka byl významný československý hokejista, který si získal renomé i v zahraničí. Své schopnosti prokázal nejen v domácích soutěžích, ale také v NHL a následně i ve švýcarské lize, kde zakončil svoji hráčskou kariéru. Převážnou část svého aktivního působení na ledě strávil v hokejovém klubu z Litvínova. Jako hráč získal tři zlaté a několik stříbrných medailí. S československým týmem získal Ivan Hlinka celkem tři tituly mistrů světa.

Sport je dobrý, když je dramatický a když se nikdo nefláká.Hlavně se z toho nepodělat
Ivan Hlinka

V roce 1972 během šampionátu v Praze, v roce 1976 v Katovicích v Polsku a v roce 1977 ve Vídni v Rakousku. Po zisku bronzové medaile na mistrovství světa ve Finsku následoval legendární triumf na Zimních olympijských hrách v Naganu, kde český tým vybojoval zlatou medaili. O rok později Češi opět dominovali, tentokrát na mistrovství světa v Norsku, kde získali zlatou medaili. Ivan Hlinka byl trenér celým svým srdcem.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Ivan Hlinka - Panini 1979

Štěstí v manželství našel až podruhé

V roce 1973 se poprvé oženil a za ženu si vzal úspěšnou gymnastku Květoslavu. Ta mu porodila syna, na kterého byl hokejový mistr pyšný. Jejich manželství však tak šťastné nebylo. Následně hokejový mistr podal žádost o rozvod. V té době se mu nedařilo ani po pracovní stránce. Přestože v letech 1992 a 1993 získal dvě bronzové medaile, následné katastrofální sedmé místo na mistrovství světa v Itálii, které se stalo historicky nejhorším výsledkem českého hokeje na světových šampionátech, vedlo k jeho rozhodnutí opustit svou funkci.

Dal si tříletou pauzu, během které potkal svou druhou osudovou ženu Liběnu. Tu si také v roce 1998 vzal za svou manželku. Ivan však delší dobu bojoval s alkoholem. Jeho kolegové dokonce řekli, že alkohol byl hlavní problém, kvůli kterému se s ním nedalo mluvit. Šéf mostecké Konfederace politických vězňů o Ivanovi prohlásil, že Ivan je šikovný a nadaný kluk, ale pití mu jeho život komplikuje.

Ivan je chytrý kluk, který ve své hokejové kariéře dokázal více než mnozí jiní – a stále má co dokazovat. Jedinou výtka, kterou máme, je jeho pití.
litvínovský sekretář Karel Novák

Měl jet na rozhovor, kam už nedojel

Ivan Hlinka měl slibně rozjetou kariéru hokejového trenéra, a proto také poskytoval několik rozhovorů měsíčně. A právě na jeden takový vyrazil i Karlových Varů do Litvínova. Zcela poklidný den se změnil v naprosté drama. Jen kousek za Karlovými Vary se jeho vůz čelně srazil s nákladním vozem. Když zdravotníci dorazili na místo nehody a vyprostili zaklíněného Hlinku z vozu, byl při vědomí a komunikoval s nimi.

V nemocnici podstoupil několik nutných vyšetření a stále komunikoval. Ve výtahu však zkolaboval a náhle se mu zastavilo srdce. Ačkoliv resuscitace trvala dlouhých 40 minut, hokejového trenéra a legendu českého hokeje se lékařům zachránit nepodařilo. Zemřel 16. srpna 2004 v karlovarské nemocnici.

Osobnosti - Česko : Ottův slovník. Praha: Ottovo nakladatelství, 2008. 823 s. ISBN 978-80-7360-796-8. S. 226.

TOMEŠ, Josef, a kol. Český biografický slovník XX. století : I. díl : A–J. Praha ; Litomyšl: Paseka ; Petr Meissner, 1999. 634 s. ISBN 80-7185-245-7. S. 468.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz