Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eva Holubová dlouho bojovala s depresemi a alkoholem. Dnes pomáhá druhým a dětem platí drahou školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Herečka Eva Holubová patří mezi naše nejúspěšnější herečky. I ona však bojovala s velkými démony a málem se dostala na dno. Z toho se však dokázala odrazit a dnes pyšně pomáhá druhým lidem. Herečka navíc svým dětem platí drahou školu.

Článek

Herečka Eva Holubová se narodila 7. března 1959 v Praze. Již odmalička chtěla být herečkou a jako malá se uměla hodně předvádět. Dokonce na sebe prozradila, že už jako malá holka měla pěkně prořízlou pusu. Již na DAMU si začala budovat první velké kontakty a udržovala velké přátelství s herečkou Ivanou Chýlkovou. Spolu také pracují dodnes v divadle Kalich. Již během jejího studia na DAMU bylo jasné, že se Eva Holubová nestane pouze další obyčejnou herečkou. Byla součástí nadaného ročníku, mezi jejímiž spolužáky byly osobnosti jako Karel Roden, Ivana Chýlková, Pavel Vítek a Vilma Cibulková. Její herecká dráha odstartovala ještě během vysokoškolských studií v roce 1981, avšak ten největší rozkvět a slávu zaznamenala až po sametové revoluci.

Vynikla v několika úspěšných postrevolučních filmech, jako jsou Knoflíkáři, Pelíšky, Pupendo nebo Účastníci zájezdu, čímž si vybudovala pozici v elitě české filmové a divadelní scény. Její talent dodávat rolím jedinečný charakter a hloubku byl natolik pozoruhodný a vynikající, že si vysloužila několik významných ocenění. Proto také byla v roce 2000 oceněna cenou Český lev, a to za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Ene bene. Dále byla nominována na tuto cenu za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmech Knoflíkáři (1997), Pelíšky (1999) a Skřítek (2005). Za svou roli ve filmu Účastníci zájezdu dokonce obdržela to nejvýznamnější herecké ocenění, které si mohou herci přát, a to na filmovém festivalu Tribeca v roce 2006 v New Yorku.

Bojovala s depresemi a závislostí na alkoholu

Její sláva postupem času začala upadat, a to díky jejím zdravotním problémům, kterými začala trpět. Stalo se to v době, kdy nemohla otěhotnět a začala mít vnitřní pocit prázdnoty. Od mládí herečka Eva Holubová bojuje s takzvanou endogenní depresí, což je stav, kdy depresivní stavy nastupují náhle a bez zjevné příčiny. Tuto nemoc léčila léky, na kterých se stala závislá. Později však léky zapíjela alkoholem a stala alkoholičkou. To byl právě problém, protože se začala chovat hrubě nejen ke svému okolí, ale i ke kolegům. Zanedbávala práci, nechodila včas a zcela rezignovala na svůj život.

Jednou dokonce přiznala, že měla chuť spáchat sebevraždu a celé její trápení ukončit. „Po hormonální změně způsobené nenaplněným těhotenstvím jsem prostě nechtěla žít. Život mi připadal bolestivý,“ svěřila se herečka. I tak se snažila bojovat, ale alkohol a deprese byly mnohdy silnější než ona. Herečka Eva Holubová se s úzkostmi potýkala dlouhá léta sama, nikomu neřekla o pomoc a nikdo netušil, co se vlastně děje. Před zahájením své herecké kariéry si dokonce vyzkoušela práci v mateřské škole a také strávila přibližně rok v Jedličkově ústavu, kde pečovala o děti s postižením. Tato práce ji velmi naplňovala, ale zároveň ubíjela. Sama zoufale toužila být matkou, ale nedařilo se jí to.

Rozhodla se změnit svůj život a pomáhat druhým lidem

Po dlouhém boji s úzkostmi a závislostí na alkoholu, se herečka rozhodla, že musí přijít zásadní změna. Ta přišla poté, co si uvědomila riziko návratu k alkoholu a našla inspiraci v projevech Winstona Churchilla, což jí dodalo zcela novou energii. Od roku 2006 se prohlašuje za úspěšně vyléčenou. Jedinou její závislostí jsou cigarety, kterých se dle svých slov již asi nikdy nezbaví. A právě proto, že si sama v životě sáhla na dno a zažila to nejhorší možné období, se rozhodla pomáhat ženám, které bojují s alkoholem.

Dokonce se stala tváří kampaně Cihla a zúčastnila se spolupráce na charitativním kalendáři, který bude pomáhat těm, kteří se léči z alkoholismu a depresí. Největší radost jí přinášejí její děti, dvojčata Adam a Karolína, kteří studují ve Velké Británii. Zatímco Karolína se věnuje studiu fotografie, Adam se zabývá mezinárodními vztahy. Oba mají dobrou přípravu, protože absolvovali anglické gymnázium v Čechách, které klade důraz na britský přístup k vzdělávání. Přestože je školné ve Velké Británii opravdu vysoké, herečka je přesvědčena o tom, že investice do vzdělání se vyplatí a není zbytečná.

Zdroje: Bleskproženyžena, Instagram, pořad 13. komnata Evy Holubové

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz