Hlavní obsah

Příběh trosečníka: Muž přežil na moři více než rok, jeho návrat je pro některé záhadou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vygenerováno pomocí Copilot

Když se před 12 lety vydal na běžný výlet, nečekal, že se domů vrátí až za rok. Plavba se totiž nepovedla a začal tím jeho neuvěřitelný boj o přežití. Ten trval více než rok a i přesto je jeho návrat domů spojován se záhadou i podvodem.

Článek

José Salvador Alvarenga se narodil v roce 1975 v Garita Palmera v Salvadoru. Jeho otec José Ricardo Orellana vlastnil ve městě mlýn na mouku a obchod. V roce 2002, tedy když mu. bylo přibližně 27 let, opustil svou rodnou zemi a přestěhoval se do Mexika. Tam pracoval přes čtyři roky jako rybář. Nějakou dobu byl zaměstnán u muže jménem Villermino Rodríguez, který ho také osudného dne poslal na moře. Podle dostupných informací má také několik bratrů, kteří žijí ve Spojených státech, ale v úzkém kontaktu nejsou. Když se jeho rodina dozvěděla o jeho zmizení, nepodnikla žádné kroky k jeho záchraně.

Vydal se na dvoudenní plavbu po moři

V prosinci roku 2012 se Jose Salvador Alvarenga vydal na to, co měla být běžná dvoudenní výprava za lovem žraloků u pobřeží Mexika. Nikdo v té době netušil, že se tato cesta promění v neuvěřitelný boj o přežití, který bude trvat rovných 438 dní. Když José Alvarenga vyplul se svým kolegou Ezequielem Cordobou na moře, vypadalo to jako poklidná cesta, kterou si ti dva užívali. Jenže krátce poté, co vypluli, zasáhla moře prudká bouře, která zásadně poškodila motor jejich malé lodi. Nemohli nic dělat a cesta na pevninu byla v nedohlednu.

Bez jakékoliv naděje na záchranu jejich loď unesly proudy Tichého oceánu daleko od pobřeží. Když zůstali na moři, uvědomili si, že je to velký problém. Na vodě museli čelit skutečně extrémním podmínkám. Pevnina byla v nedohlednu a kolem nich byla pouze voda. Každý den byli vystavováni palčivému slunci, nedostatku pitné vody, omezeným zásobám jídla a nebezpečí ze strany mořských predátorů. Jeho kolega však po pár dnech zemřel na vyčerpání. José se snažil přežít a udělal proto cokoliv.

Pro přežití by udělal cokoliv, vydržel to 12 měsíců

Lovil ryby, želvy a mořské ptáky holýma rukama, pil dešťovou vodu a v krajních případech i vlastní moč a krev želv. Využíval také převrácený mrazák jako úkryt před sluncem. Po 14 měsících na moři byl José Alvarenga objeven na atolu Ebon, který je součástí Marshallových ostrovů. Byl vyhublý, dezorientovaný a jen stěží schopný chůze. Jeho záchrana se stala světovou senzací a vyvolala mnoho otázek o věrohodnosti jeho příběhu. Přestože José prošel testem na detektoru lži a byl potvrzen odborníky, čelil po návratu vážným obviněním.

Když se konečně situace uklidnila a lidé začali jeho příběhu věřit, rozhodl se, že změní svou profesi. Zanechal rybářského řemesla, obnovil vztahy s rodinou, kterou dříve opustil, a stal se údajně lepším otcem. V Salvadoru si koupil rodinný domek, který je na poli a nachází se co nejdále od moře. Začal se znovu starat o svou dcerku, kterou přes rok neviděl a které chce nyní vrátit veškerý ztracený čas. V roce 2015 poskytl sérii rozhovorů novináři Jonathanu Franklinovi, který na základě těchto rozhovorů napsal knihu 438 dní: Mimořádný pravdivý příběh o přežití na moři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz