Hlavní obsah
Cestování

Záhadné dračí domy na řeckém ostrově Euboia dodnes lákají turisty: Jejich význam stále není objasněn

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Klaus-Norbert - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47972847

Na řeckém ostrově Euboia se nachází zvláštní megalitické stavby, kterým místní říkají dračí domy. Jejich účel i stáří jsou pro odborníky velkou záhadou. Někteří lidé se domnívají, že by mohly být pozůstatkem nějaké dávno ztracené civilizace.

Článek

Řecký ostrov Euboia je vyhlášené turistické letovisko s mnoha plážemi. Málokdo ale ví, že se tu nachází také jedna z největších archeologických záhad. V jižní části ostrova stojí na vrcholcích zdejších hor zvláštní kamenné domy. Jsou postavené z těžkých vápencových kvádrů a připomínají jiné megalitické stavby, které jsou rozeseté po celém Středomoří. Řekové těmto budovám velmi často říkají drakospita, což v překladu znamená dračí domy.

Výraz drak tu ale neoznačuje bájného okřídleného tvora, který chrlí oheň. Tento pojem se v minulosti používal jako synonymum pro bytost s nadlidskou sílou, která by se dala přirovnat k obrům. Podle tradice tedy měly domy vystavět obři, což není až tak překvapivé. Dodnes totiž netušíme, jak mohli dávní lidé pohnout kameny, které váží přes tisíc tun. Jenže otázka pro vědce je stále stejná, a to jak jsou tyto domy vlastně staré?

Foto: By Klaus-Norbert - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47972847

Dračí dům na hoře Ochi.

K čemu dračí domy sloužily, je dodnes záhadou

Na ostrově Euboia bylo prozatím objeveno 23 dračích domů. Většina z nich stojí na vrcholcích hor. Ten nejznámější nalezneme na hoře Ochi, která se tyčí do výšky 1398 metrů. Archeologové se sice za posledních několik let pokusily určit stáří těchto domů, nikdy se jim to však s přesností nepodařilo. Odborníci se však domnívají, že by tyto domy mohly pocházet ze 4. století př. n. l. Další velkou záhadou je samotný účel těchto dračích domů. Archeologové nemají sebemenší ponětí, k čemu vlastně sloužily.

Proto se někteří domnívají, že jich po celém ostrově musí být mnohem více. Stejně tak se někteří domnívají, že sloužili jako sklad potravin nebo ohrady pro domácí zvířata. Dračí domy jsou totiž postavené z podlouhlých kamenných kvádrů, které jsou precizním způsobem položené na sebe. Kameny sedí tak dokonale, že nebylo nutné použít žádné pojivo. Střecha domů je navíc poskládaná do podoby jehlanu tak, že se kameny navzájem podpírají, a i po tak dlouhé době stále drží na místě. Uprostřed domu je velký otvor, který sloužil zřejmě jako komín nebo okno pro osvětlení interiéru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Evia (Euboia)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz