Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gustav Nezval pro milenku obětoval kariéru a riskoval život. Na konci života žil ve svém autobusu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Národní Divadlo Moravské - se svolením

Během protektorátu se herec se svou ženou Trudi odstěhoval z Brna do Prahy. Tam bydleli v jednom z nejkrásnějších domů na Letné. Během režimu však riskoval život a na konci života zůstal bez peněz.

Článek

Gustav Nezval se narodil 18. listopadu 1907 v Řečkovicích. Narodil se jako Augustin Nezval do rodiny zámečníka a hospodyně. Původně se měl stát knězem tak, jak si přála jeho maminka, která byla silně věřící. On však vystudoval střední průmyslovou školu a odstěhoval se do Prahy. Zde si našel svou první velkou práci a věnoval se stavebním výkresům. V Praze se tak poprvé ocitl ve svých devatenácti letech. V té době vyhrál konkurz na místo eléva v Národním divadle. Jenže tehdejšímu řediteli činohry K. H. Hilarovi se Gustav natolik líbil, že mu odpustil i jeho amatérské manýry.

Měl totiž zvučný hlas a urostlou postavu, která se v tehdejší době ve filmech jen tak neviděla. Jenže po roce působení v divadle musel odejít na vojnu. Když jeho vojenská služba skončila, nastoupil do divadla v Ostravě. Zde působil jen krátkou dobu a znovu se vrátit do svého rodného Brna. Když však gestapo zatklo ředitele divadla, znovu se vrátil do Prahy. Stal se členem Městských divadel pražských. Hlavní scénu, Vinohradské divadlo, Němci zabrali, a tak herci ke své tvorbě využívali Komorní divadlo.

Svou velkou lásku potkal po válce

V roce 1942 znovu přišel do Divadla na Vinohradech, kde působil až do konce své kariéry. Na jejím vrcholu se ocitl právě za druhé světové války, kdy šel z role do role a ve filmu ztvárňoval především milovníky nebo urostlé chasníky a vojáky. Byl sportovně založený, odmalička nadšený člen Sokola, ale stejně tak zanícený pro herectví. Svou první ženu potkal na divadelních prknech. Trudi Nortenová pracovala jako tanečnice. Poté, co si vzal tuto krásku za ženu, Trudi otěhotněla. S Trudi se přestěhoval z Brna do Prahy a zde se zabydleli v jednom z krásných domů na Letné.

Ve výstavním funkcionalistickém činžovním domě v Letohradské ulici č. 52/756 v Praze si zařídila rodina krásný byt. Tento dům byl však netradiční a lišil se od ostatních nejen zařízením, ale také dispozicemi. Šestipatrový dům měl v přízemí byt pro domovníka, telefonní budku a schodiště zdobené perforovaným zábradlím. Se svou ženou obýval byt se třemi pokoji a kuchyní v pátém patře. Když se mu narodil první syn Petr, jen krátce po porodu jeho žena znovu otěhotněla. Po devíti měsících mu porodila druhého syna Jiřího. Když jejich synové vyrůstali, manželé se dohodli, že by chtěli více času trávit na čerstvém vzduchu. A proto si pořídili zahrádku na Trojském ostrově.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Gustav Nezval

Kvůli své lásce riskoval nejen kariéru, ale i život

Poprvé se s Jiřinou Štěpničkovou potkal v roce 1940, když si zahrál po jejím boku v Čápově Babičce. Potají spolu chodili na víno a na večeře do vybraných restaurací. Nezvalova manžela byla k jeho pozdním návratům dlouho tolerantní, protože se domnívala, že se po vystoupení schází s fanynkami v divadle. Ty mu také psaly dopisy, kterých bylo více než 100 měsíčně.

Jako opravdový gentleman však nikdy nevyzradil nic o jejich tajné lásce. Podporoval ji a obhajoval, když byla obviněna z pokusu o útěk z republiky. Kvůli své podpoře riskoval život, protože si na něho tehdejší režim došlápl a sledoval ho. Navíc se zasazoval o její propuštění z vězení, čímž si však nevědomky podřezal větev. Po tomto činu mu již nikdo nenabídl žádnou významnou roli. Přesto byla pro něj rodina vždy na prvním místě a nikdy by ji neopustil.

Ke konci života bydlel ve svém autobusu

Nejhorší období života přišlo ve chvíli, kdy po 57 letech společného života ztratil svou manželku Trudi. Každý den si proto dával sklenku červeného vína, protože věřil, že díky tomu získá silnější zdraví a zažene žal.

Do bytu, kde bydlel se svou milovanou ženou, se však vracel jen velmi málo a nechtěl tam trávit žádný čas. Po manželce mu bylo smutno a doma se jen trápil. Proto také později začal plnohodnotně bydlet ve svém autobusu, kde přespával nejen v létě, ale i v zimě. Neměl tam ale žádné topení ani vybavení.

Gustav Nezval se ještě v roce 1997 se zúčastnil oslav devadesátin domovské scény, kde strávil téměř celý svůj život. Nakonec zemřel 17. září 1997 na selhání srdce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz