Hlavní obsah
Lidé a společnost

Akce „Kámen“ patřila mezi nejutajovanější zločiny StB. „Posouvaly“ se kvůli ní hranice s Německem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Železná opona

Státní bezpečnost si nikdy nebrala servítky, nicméně akce „Kámen“ patří pravděpodobně mezi ty největší cynismy, kterých se do té doby dopustila. Na falešných hranicích s Německem totiž lstí zatkla desítky, možná stovky, československých občanů.

Článek

Byl to ďábelský plán, který s největší pravděpodobností připravil Evžen Abrahamovič (krycí jméno dr. Breza), který ale zemřel dříve, než mohl být za tuto akci souzen, a jeho komplic Emil Orovan. Ti vymysleli, že v blízkosti hranic s Německem vytvoří falešnou hranici. Na tu potom budou podstrčení tajní spolupracovníci StB v roli převaděčů vodit zájemce o emigraci. Že šlo o past, se někteří uprchlíci dozvěděli až po dlouhých letech.

Kulisy jak v hollywoodské produkci

Vymyšleno to bylo dokonale. Včetně kulis. Skoro jako v nějakém vysokorozpočtovém filmu. Na falešných hranicích s Německem byla skupina emigrantů, včetně převaděče provokatéra, zastavena hlídkou (pochopitelně opět falešnou) německé policie a dopravena na úřadovnu americké kontrarozvědky. Samozřejmě, že i ta byla falešná. Dokonce i osoba vyslýchajícího „amerického“ důstojníka byla nastrčenou figurou Státní bezpečnosti.

Uprchlíci v domnění, že jsou v bezpečí, prozradili vše

Poté, co se vyslýchající důstojník dozvěděl vše, co potřeboval, tedy například jména spolupracovníků uprchlíků v Československu, konkrétní protistátní aktivity uprchlíků, informace o tom, kde mají ukryté peníze a zlato, kontakty v zahraničí, atd…, měli být uprchlíci odvezeni do uprchlického tábora k vyřízení formalit. Jenže v tuto chvíli „film“ gradoval. Auto s uprchlíky totiž jakoby „omylem“ přejelo hranici zpět do Československa, kde byli emigranti československými pohraničníky pochytáni a zatčeni.

Falešné hranice

Jak to s nimi dopadlo, je popsáno například v deseti konkrétních příbězích v knize Václavy Jandečkové „Falešné hranice“. Ironií osudu je, že mnozí z emigrantů se dlouhou dobu nedozvěděli, že hranice vlastně nikdy nepřekročili a že se vše odehrávalo hluboko na území Československa. Jednou z lokalit byly například Všeruby u Domažlic, které jsou od státní hranice s Německem vzdáleny cca 1,5 kilometru.

Emigranti byli okradeni, docházelo i k vraždám

Informace získané od zájemců o emigraci pak StB dále využívala i proti lidem dosud žijícím v Československu. Příslušníci StB i jejich tajní spolupracovníci se při akcích Kámen navíc obohacovali okrádáním zatčených, údajně dokonce došlo v několika případech i k vraždám uprchlíků.

Nechutný cynismus

Akce Kámen se stala jednou z nejkrutějších a nejcyničtějších akcí Státní policie. Českoslovenští občané, kteří v pasti uvízli, totiž ochotně vyprávěli nejen o sobě, ale i o svých blízkých, které tak mnohdy nevědomky odsoudili k tvrdým trestům.

Bohužel, z dostupných zdrojů není známo, že by byl kdokoliv z tehdejších představitelů a příslušníků StB za tuto akci odsouzen.

Zdroj: Václava Jandečková: Falešné hranice, ISBN 978-80-257-2408-8

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz