Hlavní obsah
Jídlo a pití

Arbat byl první předlistopadový fastfood v Praze. Hitem byly hranolky s růžovou tatarkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Hranolky

Arbat byl zvláštní kombinací amerického a sovětského fastfoodu. Nabízel boršč, pirohy, hranolky a pověstnou růžovou tatarku.

Článek

Že byl v Praze nějaký fastfood už před rokem 1989? Jasně, že byl. A nemám na mysli párek v rohlíku ani pověstnou klobásu v průjezdu Slovanského domu nebo ve stánku na Václavském náměstí. Mám na mysli opravdický fastfood jako z amerického filmu. Neony, papírové kelímky na hranolky, obsluha ve stejnokroji, prostě „Pomáda“ hadr.

Arbat byl první

Ano, tak nám v roce 1986 připadal Arbat. Fastfood v ulici Na Příkopech vedle tehdejšího kina Sevastopol. Uvnitř unifikovaný barevný nábytek, červené plastové sedačky, podobné těm z tramvaje, vůně smažených hranolků a ruského boršče. Ano, hranolky a boršč byly největšími taháky tohoto občerstvení. Denně se prý prodalo až tisíc porcí boršče a dvakrát tolik papírových kelímků s hranolky.

Růžová tatarka byla hitem

V nabídce byly ještě ruské pirožky, mleté biftečky a dalších asi 15 pokrmů. Pokud si dobře pamatuji, stála jedna porce hranolků 4,50,- Kčs, tatarka 1,60 Kčs a rajčatový protlak 0,80 Kčs. V době, kdy stál půllitr piva 2,50 Kč, to bylo docela dost. Ale ten pocit, držet v ruce papírový kornoutek s nápisem Arbat a dekadentně napichovat hranolky umělohmotným napichovátkem, to bylo tedy něco. Tím spíše, když se hranolky ještě namáčely do růžové tatarky. To byla taková tehdejší „Arbaťácká prasárnička“. Totiž tatarka smíchaná s protlakem. Kdo to vymyslel, netuším, ale byl to hit.

Barack palinka na dobrou noc

Arbat vzala voda, dnes je všude americká fastfoodová produkce. Ne, že bych byl nějak zapálený příznivec fastfoodů, ale někdy mi to chybí. To retro Václavského náměstí, když se šlo z diskotéky a byl hlad. Klasická klobása s křenem a kremžskou hořčicí ve „Slováči“, nebo u stánku na Václavském náměstí. K tomu jedno pivko, nebo právě ve „Slováči“ panák maďarské třešňové, případně meruňkové, pálenky.

Prosperovaly i bufety

Ostatně, nebyl to jenom Arbat. Pamětníci mého věku si určitě vzpomenou i na automat Koruna, Rybárnu v pasáži Jalta na Václavském náměstí, předražené Expo v Letenský sadech, kde podávali tehdy populární vodku s pomerančovým džusem. No a zapomenout nelze ani na vyhlášenou čínskou restauraci ve Vodičkově ulici. Tam jsem se dostal jenom jednou a padla na to skoro celá moje výplata za sběr jahod. Ale co, stálo to za to. Tehdy ano.

Zdroj:

Anketa

Pamatujete si na Arbat?
Ano, to bylo moje mládí
82,3 %
Ne, nic mi to neříká
14,2 %
Ano, pamatuji, ale bylo to tam na mě moc drahé
3,5 %
Celkem hlasovalo 684 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz