Hlavní obsah

Češi jsou největší „prudiči“ na světě. Nic jim není dost dobré a všechno vědí, říká italský barman

Foto: Pisalek 00 (Vlastní dílo)

Moře

V letní sezóně pracuje u moře v hotelu, v zimě potom v hotelu v Alpách. S Čechy má prý už patnáctileté zkušenosti, ale jedna výrazně dominuje. Podle italského barmana totiž Češi „prudí“

Článek

Slunné Caorle na severu Itálie patří už léta mezi nejoblíbenější destinace českých dovolenkářů. Pláže, dobré jídlo, v některých hotelech all inclusive program a moře jen pár hodin autem od domova – zní to jako ideální dovolená. Jenže ne všichni místní se na příjezd Čechů těší. Jeden z barmanů v oblíbeném hotelu u pláže se mi při debatě o jeho autě, jezdí stejnou Alfou jako já, svěřil, že jeho zkušenosti s našinci jsou… řekněme, dost rozporuplné.

Vždycky poznám, kdy dorazila česká skupina,“ říká barman s úsměvem, který je ale spíš křečovitý. „Nejdřív přijdou k baru, objednají si pivo – a už první věta je: Proč je tak teplé? Nebo: Takhle se pivo nečepuje. A pak mi začnou vysvětlovat, kolik má mít pěny, v jakém úhlu držet sklenici a jak dlouho ji nechat odpočinout. Kdybych dostal euro za každou tuhle radu, už bych si mohl otevřít vlastní pivovar,“ směje se ironicky.

Podle něj je to zvláštní kontrast – ve dvě odpoledne si host klidně objedná kapučíno, což je v Itálii považováno za téměř gastronomický zločin, ale u piva je z něj najednou světový expert. „A to nemluvím o pizze,“ pokračuje barman. „Když si někdo řekne o pizzu s ananasem, už se ani neptám. Češi ji milují. V Itálii je to však něco jako dát si špagety s kečupem. Strašný prohřešek.

Další zvláštní věc, kterou na některých Češích pozoruje, je jejich neochota připustit, že něco nevědí. „U nás se hodně povídá a diskutuje. Pořád se jakoby hádáme. Ale když něco neznám, tak se zeptám. Češi? Nikdy. Oni to vždycky vědí líp. A když ne oni, tak jejich strýc, kamarád, nebo soused, ví přesně, jak to funguje.“

Přestože některé situace jsou pro barmana úsměvné, přiznává, že občas má z českých hostů nervy na pochodu. „V all inclusive baru se pije hodně, to je jasné. Ale někteří Češi mají pocit, že za cenu zájezdu musí vypít a sníst úplně všechno. Pivo, víno, koktejly… a pak si ještě stěžují, že gin tonic není dost silný. Někdy to vypadá, že u vás děláte gin tonic v poměru půl na půl…“

Na závěr ale dodává, že ne všichni jsou stejní. „Jsou i milí, usměvaví hosté, co se chtějí pobavit, ochutnat něco nového a neřeší každou drobnost. Jen by jich mohlo být víc.“

Možná je to pro nás dobrá připomínka – až příště pojedeme k moři, nechme si raději své „zaručené pravdy“ na doma. V cizině si můžeme dovolit být i trochu žáky. Italský barman by to určitě ocenil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz