Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Denní chleba tramvajáků v Praze: Arogantní řidiči luxusních aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Smékal

Řidič BMW před rozzlobeným tramvajákem raději ujel

Zkusili jste někdy řídit tramvaj? Já ano. A musím říci, že bych tuhle práci nedělal ani za dvojnásobný plat. To, co musí tramvajáci někdy „skousnout“, to bych skutečně se zdravým rozumem nedal.

Článek

Zdá se, že arogance některých řidičů nemá hranice. Dnes a denně se o tom mohou přesvědčit například tisícovky řidičů, kteří jezdí po Praze. A to nejen ti za volantem, ale také ti, co řídí tramvaj. Také jsem si to zkusil a byl to takový zážitek, že od té doby před všemi tramvajáky smekám. Denně totiž musí zvládnout takovou dávku emocí, které běžný řidič nezažije snad za celý měsíc. Především kvůli arogantním řidičům osobních aut.

Přestupky, kam se podíváš

Blokování křižovatky, neoprávněné parkování na místech pro invalidy, průjezdy jednosměrkou v protisměru, stání v jízdním pruhu, jízda kamiónů v jízdním pruhu, do kterého nákladní vozy nesmím a mnoho dalších přestupků. To vše lze každodenně vidět po Praze v desítkách variant. A velmi často takové přestupky páchají řidiči, kteří sedí za volantem vozidel luxusních značek. To je ale jistě jenom náhoda, která reflektuje statisticky vysoký počet takových vozidel v hlavním městě.

Luxusní auta? Náhoda

A teď k tomu všemu ještě přidejme tramvaj. Vozidlo, které se nemůže ničemu ani nikomu vyhnout, přejet do protisměru nebo najet na chodník. Tramvaj má prostě svoje koleje a tím je limitována. Stačí potom jeden arogantní řidič, který si před ní na ty koleje stoupne, protože nechce čekat v koloně s ostatními vozy, a je „vymalováno“.

BMW na kolejích

A právě taková situace se odehrála před časem na pražském Žižkově u nákupního centra Flóra. Jičínská ulice byla téměř z poloviny ucpaná pomalu se sunoucí kolonou a dostat se od hotelu Olšanka na křižovatku na Flóře trvalo skoro 15 minut. To však bylo asi příliš pro řidiče, podle SPZ na přání však možná spíše řidičku, červeného SUV BMW. Ta si s frontou totiž žádnou hlavu nedělala. Najela na tramvajové koleje a předjela celou stojící kolonu až k semaforům na křižovatce s Přemyslovskou ulicí, kde ji zastavila červená na semaforu, čímž ovšem zablokovala jedoucí tramvaj.

Zbabělý úprk

Protože nepomohlo ani klasické „tramvajácké“ zvonění, rozhodl se tramvaják vystoupit a s řidičem BMW si promluvit osobně. Ten však když to viděl, sešlápl pedál plynu a prudce křižovatkou projel. Červená, nečervená. K žádné konfrontaci tedy nedošlo, nicméně vyvstává otázka, co vede některé jedince k domněnce, že pravidla jsou tady jen pro někoho. Jak může vůbec někoho, kdo umí číst a psát, napadnout, stoupnout si na koleje před tramvaj a čekat až bude mít zelenou, jakkoliv zmíněná tramvaj ji dávno má?

Paragraf to zakazuje

Na jízdu po kolejích navíc pamatuje zákon o provozu na pozemních komunikacích, který v principu jízdu po kolejích zakazuje, stejně tak jako objíždění tramvaje zleva. V paragrafu 13, odstavci 2, sice uvádí, že na tramvajový pás v úrovni vozovky se smí v podélném směru vjet jen při objíždění, předjíždění, odbočování, otáčení, vjíždění na pozemní komunikaci, nebo vyžadují-li to zvláštní okolnosti, například není-li mezi tramvajovým pásem a okrajem vozovky dostatek místa. To ale rozhodně nebyl tento případ.

Jak se na podobné chování některých řidičů díváte? Měly by být za podobné přestupky finančně citelnější pokuty?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz