Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Dvě mladé Češky pobláznily svým 45 let starým autem v pop-art designu celý Dakar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Barbora Holická/Citroen

Duckar na Dakaru

Pokusit se uspět na Rallye Dakar s autem, které je staré 45 let a jehož výkon je přibližně 40 koní, se může zdát jako naprostý nesmysl. Dvě mladé holky z Česka se o to ale pokouší a fandí jim celý svět.

Článek

Amatérská závodnice Barbora Holická se zamilovala do značky Citroen. Auta této značky jí provází celou její závodnickou kariéru a tak když uvažovala nad možností vyrazit na nejtěžší rallye světa, na pověstný Dakar, byl Citroen jasnou volbou. A protože, jak sama tvrdí, chce, aby byla u závodění sranda a bavilo to lidi, zvolila si jako závodní auto historický Citroen 2CV, který možná znáte pod přezdívkou „Kachna“. A aby té legrace nebylo málo, přejmenovala auto na „Duckar“ (Duck = Kachna).

Bude to sranda a bude to bavit lidi. Něco to ale stojí…

O tom, jak je pro amatérskou závodnici složité sehnat stovky tisíc na účast v soutěži, kolik stálo auto a jeho úprava, čeho se v soutěži nejvíce bojí a co by považovala za úspěch, se Bára, která bude mít na sedadle spolujezdce navigátorku Lucii Engovou, rozpovídala v podcastu 30 Minut Lajfu. Když to tak člověk poslouchá, musí jenom smeknout.

Pop-artová „Kachna“, miláček publika

Graficky zajímavě vyvedeného polepu auta, který měl na starosti Josef Rataj, si všimly i zahraniční štáby a pochopitelně také ostatní závodníci a komunita spojená s vozidly Citroen 2CV. A není divu. Kromě toho, že je auto vizuálně velice zajímavé, bylo by to v případě dojezdu do cíle vůbec poprvé, kdy by nějaká posádka Citroenu 2CV tuhle rallye dokončila. A to o vlastně Báře jde. Jak sama v rozhovoru řekla, nejde jí o umístění, ale o to, protnout cílovou pásku.

Když dojede, bude první

Klobouk dolů před tím, že existují takhle zapálení fandové motoristického sportu, kteří ze svých soukromých peněz, ve svém osobním volnu a za cenu velkého odříkání, podniknou takhle dobrodružnou a riskantní akci. Nezbývá, než holkám fandit a držet palce. To, že se na předních pozicích mezi kamióny a terénními speciály objevují jména jako je Prokop, Macík nebo Loprais, na to jsme si tak trochu zvykli. Jenže jejich týmy mají miliónové rozpočty a auta disponují výkonem stovek koní. O to víc je obdivuhodné, když se pouští pokusí projet dvě holky se 45 let starým autem, které má výkon 40 koní. Tak holky, good luck a fandíme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz