Hlavní obsah
Sport

Euro 2024: Češi si remízu rozhodně nezasloužili. Fotbalová spravedlnost existuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Fotbal

Češi prohráli s Portugalskem 2:1. „Nechci, abychom si po zápase říkali, že jsme hráli proti Ronaldovi, ale že jsme ho porazili. To bych si moc přál,“ řekl trenér českého národního týmu Hašek. Namyšlené prohlášení se nevyplnilo.

Článek

Trenér Hašek doufal v zázrak. Ale zázrak se nekonal. Kdo si snad myslel, že se český fotbalový tým v průběhu zápasu s Portugalskem vzchopí a předvede obrat, jako se to povedlo v roce 2004 partě kolem Nedvěda, Rosického, Baroše, Kollera a dalších, ten byl asi hodně zklamán. I když, zklamán… On snad někdo čekal víc? Tím spíše proti favorizovanému Portugalsku? Zůstalo tedy u toho, že si český tým proti Ronaldovi zahrál. Buďme rádi i za to. Podle komentátora Jaromíra Bosáka nám fotbaloví bohové nepřáli. Já si myslím opak. Portugalci byli o třídu lepší a jen díky přímluvě „bohů“ jsme nedostali „bůra“.

Aveiro 2004 - zážitek na celý život

Psal se rok 2004 a já usedl na tribunu fotbalového stadionu v portugalském Aveiru, abych sledoval zápas ve skupině, kde jsme nastoupili proti favorizovanému Nizozemsku. Po necelých dvaceti minutách jsme prohrávali 0:2 a mě by v tu chvíli ani ve snu nenapadlo, že ještě po dvaceti letech mi z dalšího vývoje zápasu bude naskakovat husí kůže. Byl to zážitek na celý život a troufnu si říci, že to byl nejlepší fotbal, který kdy naše reprezentace předvedla. Kdo neví, i když nikdo takový z čtenářů tohoto článku snad ani neexistuje, tak Češi vývoj zápasu otočili a vyhráli 3:2.

Pokora a „všichni za jednoho“

Jakkoliv byly v našem týmu ty největší hvězdy, byla z nich cítit pokora. Ke sportu, k soupeřům i k fanouškům. Velkou měrou k tomu pomohl i nezapomenutelný trenér Karel Brückner, který se před zápasem nikterak nechvástal. Mluvil umírněně a s respektem. Nedával falešné naděje. Jednal. Už ve 25. minutě vyměnil obránce Grygeru za útočníka Šmicra, aby v 62. minutě podpořil českou ofenzivu výměnou defenzivního záložníka Galáska za útočícího Heinze. A vyplatilo se!

Lipsko není Aveiro

V zápase s Portugalskem jsem nic podobného neviděl. Nasazení hráčů nebylo podle mě odpovídající tomu, na jakém turnaji a proti jakému soupeři hráli. Možná až na posledních deset minut. To ale nemohlo stačit. Osobně jsem na zápase nebyl, ale neměl jsem z něj ani z poloviny takový pocit jako tenkrát v Aveiru. Už dlouhou dobu mi v českém fotbalovém týmu chybí pospolitost, ochota nechat na hřišti vše, viz. zápas Slovenska proti Belgii, a reálná touha vyhrát. Silnými prohlášeními na tiskovce ještě nikdo žádný zápas nevyhrál. Tak snad ten příští bude lepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz