Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Pražáci, přijeďte do Brna, ať se naučíte parkovat, doporučil mi kolega z Moravy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Parkování v Praze

Pražáci prý často parkují tzv. „na pána“, což se odráží i v tom, že v Praze není v podstatě kde zaparkovat. Tvrdí to alespoň můj kolega z Brna, podle kterého se tohle v moravské metropoli neděje.

Článek

Brno je zlatá loď, za děvčaty z Brna choď, zpíval kdysi Ivan Mládek v jedné z jeho skladeb. A podle našeho kolegy z Brna je v Brně stále lépe než v Praze. Prý se to pozná i při běžném parkování. Kolega z Brna do Prahy dojíždí každý druhý týden a tvrdí, že i když parkování v Brně není nic snadného, Praha je v téhle oblasti unikát. „Jen se podívej na jakoukoliv ulici v centru Prahy,“ říká a pokračuje: „Skoro všude stojí auta tak, že omezují ostatní“.

Dvě parkovací místa jako standard?

V lecčems mu musím dát za pravdu. Parkování na přechodu, na místech pro invalidy, v hranici křižovatky nebo v jízdním pruhu - to je celkem běžným jevem, Bohužel, stále běžnějším jevem se stává i parkování tzv. „na pána“. Tedy takový způsob zaparkování auta, který znemožňuje zaparkovat ostatním, třeba tím, že dotyčný stojí přes dvě parkovací místa.

Agresivita ve společnosti roste

V různých diskuzích pod články na toto téma píší majitelé aut, že tak parkují schválně, aby svoje auto ochránili před poškozením v úzkých parkovacích slotech. Jako argument to ale rozhodně neobstojí, tím spíše, když v Praze, ale nejen tam, lze najít parkovací místo jen s velkými obtížemi. Se špatným parkováním je navíc často spojena i různá forma agrese některých řidičů. Mluvil o tom například specialista na bojová umění Aleš Brunner, který v podcastu 30 Minut Lajfu tvrdí, že jakmile vyjdete z domu, měli byste být připraveni na konflikt. Jakýkoliv. Podcast si poslechněte, hodně o naší současné společnosti vypovídá.

Řešením je MHD

Doporučit pak podobným řidičům snad lze jenom to, aby jezdili MHD. Na místo dorazí většinou mnohem dřív a odpadne i problém s parkováním. Alternativou jsou pochopitelně i různé formy taxislužeb.

Více pokut v Brně?

Ale zpět k našemu kolegovi, který tvrdí, že takhle se v Brně neparkuje. Nevím, byl jsem tam naposledy asi před půlrokem a mám pocit, že tak řidiči parkují stejně špatně jako v Praze. „Kdepak,“ říká kolega a vysvětluje: „Ne že bys tam na takového řidiče nenarazil, ale policie špatné parkování docela dost pokutuje. V Praze jsem policii za celé dva dny v ulicích neviděl. Prostě jsme se naučili parkovat ohleduplněji.“

Máte nějakou zkušenost s parkováním v Brně? Jsou tamní řidiči ohleduplnější než ti v Praze? Dejte mi vědět do diskuze. Já si to totiž nemyslím. Ale třeba se pletu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz