Hlavní obsah
Lidé a společnost

Myší expres aneb kde se pro české cestovatele vzalo označení „paštikáři“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisálek 00

Paštika

Paštikáři. Nejen na začátku devadesátých let vyráželi Češi na zahraniční dovolené s taškami plnými jídla. Hanlivě se jim říkalo „paštikáři“, jenže tenhle termín vznikl už někdy v šedesátých letech.

Článek

Možná jste mezi ně také patřili a není to žádná ostuda. Začátkem devadesátých let si dovolenou v hotelu s plnou penzí, nebo dokonce s programem „all inclusive“, totiž mohl dovolit skutečně málokdo. Češi ale byli po cestování lační, a tak na svoje první zahraniční cesty vyráželi s usmaženými řízky, karbanátky, zavařeným masem a pochopitelně také s nezbytným pivem. Podobně, jako tomu bylo na sklonku šedesátých let.

Polopenze jako novinka

Tehdy totiž přišla cestovní kancelář Čedok s novinkou v oblasti stravování a zavedla u zájezdů do tehdejší Jugoslávie tzv. polopenzi. Cestovka tak chtěla oslovit další klienty a také snížit cenu za pobyt. Jenže tehdejší klienti novému termínu nerozuměli, a tak přibylo i pomocné názvosloví „normální hotelová penze bez obědů“. Jenže právě termín „bez obědů“ byl pro velkou část tehdejších turistů velkou neznámou.

Pokoje bez ledniček

Kvůli nízkému kapesnému, které měli tehdy českoslovenští cestovatelé k dispozici, si totiž někteří z nich nemohli dovolit dokupovat obědy. A protože nevěděli, jak budou snášet „polední hladovění“, vozili si kufry plné jídla. Potraviny pak umisťovali do koutů hotelových pokojů, které byly tehdy v naprosté většině bez ledniček. Po chodbách ubytovacích zařízení se tak linuly různé vůně tehdejších československých uzenin, které lákaly i hlodavce.

Paštikáři forever

Místní proto začali československé klienty nazývat tzv. „paštikáři“, tedy přezdívkou, která přežila i vstup do nového tisíciletí. Vlaky do Jugoslávie, které se tehdy pro cestování využívaly v mnohem hojnějším počtu než dnes, si pak vysloužily označení „Myší expres“. To už dnes samozřejmě dávno neplatí. I když stále se najdou cestovatelé, kteří na cestovatelskou „klasiku“, tedy řízek mezi dva chleby a plechovku piva, nedají dopustit. Ale pozor. Přepravovat v letních parnech v autě potraviny, například do oblíbeného Chorvatska, není jen tak.

Auta plná řízků

Při přepravě potravin v autě, zejména v horkém počasí, je důležité dodržovat několik zásad, aby se předešlo jejich zkažení. Především plánujte nákupy tak, abyste potraviny převáželi co nejkratší dobu. Pokud je to možné, používejte chladicí tašky nebo boxy, které udrží potraviny v bezpečné teplotě.

Kritické jsou sýry

Pro udržení čerstvosti potravin, jako jsou sýry nebo řízky, umístěte je na dno chladicího boxu spolu s chladicími vložkami. Ovoce a zeleninu zabalte do lehkých plátěných sáčků, které umožní dýchání, a uložte je navrch, aby nedošlo k jejich pomačkání.

Zdraví především

Nikdy nenechávejte potraviny v uzavřeném autě na slunci. Pokud musíte zastavit, parkujte ve stínu a nezapomeňte na větrání. Po příjezdu domů co nejdříve potraviny uložte do lednice. Dodržováním těchto zásad zajistíte, že potraviny zůstanou čerstvé a bezpečné ke konzumaci.

Zdroj: Historie psaná Čedokem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz