Článek
V éteru ranního vysílání Evropy 2 zaznělo přiznání, které překvapilo nejednoho posluchače. Leoš Mareš, jeden z nejznámějších českých moderátorů a muž, který si může dopřát prakticky cokoliv, se během ranního vysílání Evropy 2 svěřil se svým nejoblíbenějším jídlem. Není to sushi z Tokia, není to hovězí wagyu z Kobe, není to ani lanýžové risotto z michelinské restaurace. Je to… bramborová kaše s párkem. Dětsky prosté jídlo, které Leoš pojmenoval trefně a s úsměvem - Kašpárek. Mnozí toto pojmenování znají, já jsem nejdřív nevěděl o co jde.
Wagyu nebo párek?
V době, kdy je jídlo pro mnohé otázkou stylu, statutu i sebeprezentace, působí tahle volba až odzbrojujícím dojmem. Všichni víme, že Leoš Mareš si může dopřát večeři za tisíce korun – steak z vyzrálého masa, humra s lanýžovým máslem, dezert s vločkami zlata, zapíjený Dom Pérignonem. A přesto se jeho nejoblíbenější chutí stala kombinace, která by se bez problémů dala koupit v jakékoliv školní jídelně. Možná právě proto je to tak silné sdělení.
Vítězí obyčejná jídla
V mnoha z nás zůstávají zakořeněné chutě z dětství. Nezáleží, kolik máme let, ani kolik máme na účtu. Někde hluboko v nás přežívá ta úplně první radost z topinek od babičky, z buřtguláše u táboráku, z buchtiček se šodó ve školní jídelně nebo z nedělních lívanců s marmeládou. Jsou to jídla, která v sobě nesou víc než jen chuť – jsou to vzpomínky. Vůně kuchyně, známé hlasy, bezpečí domova. A právě tím je „kašpárek“ výjimečný.
Důležité je pochutnat si
Možná právě v tom spočívá kouzlo obyčejných jídel: nemusí ohromovat, nemusí být vizuálně dokonalá ani složitá na přípravu. Stačí, že v nás spustí vzpomínku, která má chuť tepla, lásky a dětství. Když si dnes Leoš Mareš s gustem dá bramborovou kaši s párkem, není to ani póza, ani návrat do retro stylu. Je to jen autentická volba člověka, který nezapomněl, co mu kdy chutnalo nejvíc.
Dejte si „Kašpárka“
A my ostatní? Možná bychom si měli častěji dopřát to, co máme opravdu rádi. Bez ohledu na módní trendy a bez potřeby to vysvětlovat. Třeba právě ten náš „kašpárek“ je víc než jen jídlo – je to malý kus nás samotných.