Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejsem ovce. Bramboru za stovku nekupuji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Vánoční trhy Praha

Zkuste si stoupnout do stánku, na pult položit brambory a vedle nich cedulku s cenovkou 1ks/100 Kč. Kolik brambor prodáte? Žádnou? Ale kdeže. Nebudete stíhat přijímat bankovky. Jen musíte tu bramboru oloupat, napíchnout na špejli a osmažit.

Článek

O cenách vánočních pochutin na různých vánočních trzích toho bylo publikováno už mnoho. Nedivím se. Svařené víno, deci teplého vaječňáku, hrdě nazývaného „Bombardino“, nebo například jedna opečená brambora, vše za stokorunu, může skutečně vzbuzovat údiv. Tím spíše v dnešní době, kdy mnoho rodin nemá peněz nazbyt.

Kvalita svařáku dosti kolísá

Na druhou stranu je potřeba chápat, že náklady stoupají i prodejcům. Suroviny, energie, doprava, náklady na personál, atd… To vše se pochopitelně do ceny finálního produktu musí promítnout. A v principu vlastně ani nemám nic proti šálku svařeného vína za stokorunu. Proč jde ale o víno té nejhorší kvality? Proč mám pocit, že piji teplý „krabicák“? Zkuste porovnat kvalitu a kulturu konzumace svařeného vína například v Drážďanech, Vídni nebo Regensburgu s tím, co se prodává například v Praze. Ceny jsou přibližně stejné, kvalita ale opravdu rozdílná.

Brambora na špejli za stovku

A brambora za stokorunu? Mistrovský kousek českých stánkařů. Stačí z jedné jediné brambory udělat spirálu, napíchnout na špejli, hodit na chvilku do fritézy a máme tady parádní vánoční „pochoutku“ za stovku, případně za 4,50 € pro cizince, tedy podle aktuálního kurzu 110,- Kč. Zatímco u vína bych stokorunu za šálek pochopil, u brambory tedy skutečně ne. Pochopitelně, že cenu určuje trh. Jestli se najdou zákazníci, kteří na bramboru za stovku stojí frontu, byl by prodejce hloupý, aby za tu cenu neprodával. Z mého pohledu je však v tomto případě poměr „cena/výkon“ naprosto mimo realitu.

Prodá se prý tak jako tak

A ke „stokorunové bramboře“ ještě jedna zajímavost. Neprodané spirálky se údajně druhý den dají do fritézy znovu, aby pěkně voněly a leskly se, případně se nalámou do celofánového sáčku a prodávají se jako „pravé české brambůrky.“ Jde o informaci získanou od jednoho prodavače, který každý rok v jednom ze stánků brigádničí. Informace je ale neověřená, takže je možné, že takovéto praktiky se v reálu nedějí.

Svařené víno za 39 korun? Ano, šlo to

Pamatujete si dobu kolem Vánoc v období covidové pandemie? Turisté do Česka nemohli a 2 dcl svařeného vína stály na Staroměstském náměstí 39,- Kč. A že by víno bylo v té době levnější, to si tedy skutečně nemyslím. A tak i ve svátečních chvílích budeme konzumovat to, co budeme ochotni konzumovat. Za ceny, které budeme ochotni platit. Dokud budeme kupovat stávající kvalitu za stávající cenu, není přeci pro prodejce důvod cokoliv měnit. Je to na nás, zákaznících…

Anketa

Kolik jste letos utratili za jednu osobu na vánočních trzích v Česku?
Ne více, než stokorunu
72,9 %
Do 300,- korun
10,4 %
Asi pětistovku
6,3 %
Více než pět set korun
1 %
Na vánoční trhy jezdíme pouze do zahraničí
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 96 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz