Hlavní obsah
Lidé a společnost

Němec v baru: „Češi jsou zvláštní. Na všechno potřebují nařízení a pořád přemýšlí, jak je obejít“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Alkohl_Drink_Bar

Na Silvestra nebyl žádný plán, a tak jsem zašel do několik barů v centru Prahy. Všude narváno a většinu klientů tvořili cizinci. S některými jsem se dal do řeči a bylo to mnohdy zajímavé povídání.

Článek

Kolem deváté hodiny večerní byly téměř všechny známé bary v centru Prahy nacpané k prasknutí. Šance získat stůl se rovnala nule, ale rychlý drink „na stojáka“ u baru se zvládnout dal. A právě u baru postávali většinou cizinci, se kterými jsem se dával do řeči. Zatímco většinou to byly jenom takové „plky o ničem“, v jednom baru jsem potkal dvojici z Hamburku a dal se s nimi do řeči trochu více. Měli zajímavé názory. A musím říci, že minimálně některé byly i pravdivé.

Praha vyhrála

Thomas a Nicole žijí podle svých slov v Praze od léta 2023. Oba dělají v IT a vyhovuje jim volnost, kterou jim taková profese umožňuje. Když přemýšleli, kam by z Hamburku alespoň na rok odjeli, přemýšleli nad Londýnem, Prahou a Varšavou. Praha prý vyhrála kvůli své historické kráse a také kvůli relativně dobré ceně dvoupokojového bytu, který si pronajali na Vinohradech. Zatím se jim tu líbí, ale za toho půl roku si už na Čechy stihli udělat docela zajímavý názor. Ten by se dal údajně shrnout do věty: „Ve světě byste mohli vyučovat, jak na všechno vyzrát.“

Když rozum nestačí

Thomas se například pozastavil nad tím, jak se v Česku nedodržuje parkování na vyhrazených místech pro invalidy: „Kolega z práce mi řekl, že prý musí být takové místo označeno na zemi i dopravní značkou. A že když není, tak to neplatí a parkovat se tam může,“ říkal Thomas a pokračoval: „A to vy tedy vážně zaparkujete na místě pro invalidy jenom proto, že chybí nějaký piktogram na asfaltu? To vám vážně není toho invalidy líto? Přijde mi, že věnujete strašně moc úsilí tomu, jak něco obejít a na něco, nebo někoho, vyzrát.

Za Netflix ušetřila 2 eura

K diskuzi se přidala i Nicole, která má zase zkušenost a názorem, jak ušetřit pár korun za streamovací službu Netflix: „Paní, co nám pronajímala byt, nám řekla, že je zaplacený Netflix. Jenže občas nefungoval. Pak se ukázalo, že se paní přihlašuje na stejný účet jako my a v aplikaci tvrdí, že druhé zařízení je u ní někde na chatě. Prostě nesmysl kvůli úspoře 2 eur,“ diví se Nicole.

Parkují, i když nedobíjí

Řeč se po dvou drincích stočila i na elektroauta, protože oba dělají externí IT služby pro německou automobilku. „Mám elektromobil, ale často se stává, že na místě u dobíjecí stanice stojí auto se spalovacím motorem, a tak nemůžu dobít,“ popisuje Thomas zkušenost, kterou mám i já, a pokračuje: „Opět mi bylo řečeno, že i když tam je značka, tak se dodržovat nemusí. Třeba proto, že na značce není vysloveně napsáno, že tam mohou stát pouze vozy, které dobíjí.“

Češi na dovolené jsou prý pojem

Padlo ještě několik úsměvných historek ohledně toho, jak Češi (nejen) předbíhají ve frontě na letišti, jak se v Řecku, kde byli oba Němci na dovolené, snažili uspořit na placeném lehátku na pláži, atd., atd. Není to asi „výsada“ jednom Čechů, ale i mně mnohdy připadá, že jsme na různé „triky“, jak na něco vyzrát a někoho přechytračit, opravdu experti. Co myslíte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz