Hlavní obsah
Sport

Ronaldo objevil trik, jak kopat penaltu. Pro brankáře je nemožné ji chytit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Cristiano Ronaldo je světoznámý fotbalista, který nastupuje za saúdskoarabský tým Al Nassr. Ronaldo je známý skvělými góly, ale také tím, že přišel na způsob jak kopnout penaltu tak, aby ji brankář nemohl (téměr) chytit.

Článek

Úspěšnost přes 90 %

Zde je krátká statistika na začátek. Před třicítkou Ronaldo promarnil 22 ze 75 penalt a jeho úspěšnost byla tedy kolem 70 %. Po třicítce však neproměnil pouze 7 z 85 penalt. To znamená, že jeho úspěšnost byla přes 91 %. Na skórování z penalty a tím spíš na jejich neproměnění obvykle nebývá nic mimořádného, ale Ronaldo si dokázal najít způsob, jak všechny překvapit. Stalo se to v roce 2018, kdy se Ronaldo postavil k pokutovému kopu proti francouzskému týmu Paris Saint-Germain. Pokutový kop proměnil a brankář Areola neměl v brance PSG žádnou šanci. Po utkání se objevily záběry pokutového kopu a bylo jasné, že je zaděláno na pořádnou kontroverzi. A za to všechno mohla Ronaldova jedinečná a zcela mimořádná technika.

O co jde?

Tato technika spočívá v tom, že při pokutovém kopu se Ronaldo pomalu rozběhne a těsně předtím, než se dostane do kontaktu s míčem (svojí pravou nohou), položí levou nohu tak silně na zem, že míč před kopem mírně zvedne - v řádu nízkých jednotek centimetrů. Tento trik obrovsky zvyšuje sílu střely, protože hráč do míče kope v podstatě z voleje. Pro brankáře je tak téměř nemožné penaltu chytit. Jednoduše jde o to, že Ronaldo umístí levou nohu takovou silou, že trávník zvedne míč z místa do vzduchu.

V té době si nikdo nebyl zcela jistý, jak se to všechno stalo, a různí sportovní komentátoři a experti museli detailně zkoumat jednotlivé záběry, aby si ověřili, zda se míče náhodou nedotkl dvakrát. Rio Ferdinand, Ronaldův bývalý spoluhráč však tvrdil, že Ronaldo tuto techniku často trénoval a nejednalo se tedy o nějaký omyl. Otázkou také je, jak se na tuto techniku dívají fotbalová pravidla, protože ta jasně říkají že „Míč musí být v okamžiku odpískání penalty v klidu“. Teoreticky se tedy můžeme bavit o tom, jestli by góly, které jsou kopnuty touto technikou měly být uznány, nebo by se měl pokutový kop zopakovat. Faktor Ronaldo však možná zajistí to, že se pokutový kop opakovat nebude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz