Hlavní obsah
Aktuální dění

Skutečně to funguje. Ledem si ochladíte panelákový byt až o 6 stupňů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Domácí klimatizace

Aktuální tropické počasí a z velké části vyprodané klimatizace vedou k úvahám, jak se v přehřátých panelákových bytech ochladit. Překvapivě k tomu stačí větrák a pytel ledu. Skutečně to funguje.

Článek

Kdo by si snad myslel, že následující text je jenom nějaká babská rada, která nefunguje, nebo snad chtěl Pisálka školit za základní znalosti fyziky, měl by si nejdříve přečíst články, které popisují nedávnou aktivitu ZOO Praha, kde se rozhodli ochlazovat některá zvířata i návštěvníky hromadami ledu. Domu si sice tuny ledu asi nepřivezete, ale pár pytlů z Makra a obyčejný větrák také udělají svoje. Je to nouzovka, ale než ji odsoudíte fyzikálními zákony, prostě ji zkuste.

V jednoduchosti je síla

Současné počasí, kdy se rtuť teploměru šplhá až k číslici 36, nedělají radost asi nikomu, kdo bydlí, nebo pracuje, v objektu bez klimatizace. Obzvláště v panelákových bytech zažívají jejich obyvatelé doslova peklo. A protože levné domácí klimatizace jsou v mnoha obchodech aktuálně vyprodané, a vy se chcete pravděpodobně ochladit ihned, není od věci zkusit něco podobného, co zkusili v ZOO Praha. Tedy ochladit místnost ledem. A protože i já mám doma peklo, zkusil jsem tento postup použít. Ostatně, nebyl jsem první. Jak na to?

Jak rychle vychladit pokoj

Postup je jednoduchý. Na větrák je potřeba připevnit pytel s ledem a dát pod něj obyčejný ručník, který bude zachytávat zkondenzovanou vodu z umělohmotného sáčku. Připevnění k sáčku může být u menších větráků trochu problém. Větrák se totiž může převážit. Pytel s ledem lze proto položit třeba na domácí schůdky, a ty postavit těsně před větrák. Zavřete dveře do místnosti, zatáhněte závěsy nebo žaluzie, a už po pár minutách ucítíte, že se vzduch ochlazuje. A to velmi výrazně.

Snížení teploty o 5,8 stupňů

Před spuštěním větráku jsem digitálním teploměrem naměřil v režimu „Room“ teplotu 30,6 stupňů Celsia. Měřil jsem cca 1 metr před větrákem. Po hodině byla na stejném místě naměřena teplota 24,8 stupňů, tedy o téměř 6 stupňů méně. Ano, v nejzazším rohu místnosti byla teplota pochopitelně vyšší, ale předpokládejme, že si, z logických důvodů, umístíte větrák co nejblíže místu, kde pracujete, spíte, jíte, sedíte…

Led se rychle rozteče

Jediný nedostatek celého „vynálezu“ tkví v tom, že tříkilový pytel ledu se promění ve vodu během necelých dvou hodin. Stačí si ale koupit pytle tři, a střídat je dokola. Jeden chladí a zbylé dva se v mrazáku mrazí. Jestli podobný „vynález“ vyzkoušíte, napište mi, jak to fungovalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz