Hlavní obsah
Cestování

V hanojských uličkách si můžete dát pečeného psa. Je to ale jen pro otrlé Evropany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00 (autor fotografie)

Hanojský trh

Jiný kraj, jiný mrav. U nás jíme králíky, ve Vietnamu zase psy. Vidět vyskládané vyuzené psy na pultu hanojského stánku je však pro Evropana opravdu silný zážitek.

Článek

Byl jsem ve Vietnamu snad už desetkrát. Asie, a Vietnam obzvláště, je moje srdeční záležitost. A byť se Vietnam proměňuje téměř kosmickou rychlostí, pořád je to země, kde lze zažít autentický život bez turistů, Netflixu a Instagramu. Především sever Vietnamu u hranic s Čínou takové zážitky nabízí. Je ale potřeba připravit se i na zážitky, které nemusí být zhýčkanému Evropanovi zrovna příjemné. Třeba to, že Vietnamu lidé pořád celkem běžně konzumují psy. Především na venkově.

Pečený pes v centru Hanoje

Ale nejde jenom o venkov. Při toulkách večerní Hanojí jsem narazil na malé tržiště, kde měli na stánku vyskládané pečené a uzené psy, i s hlavou a ocasem. Nejdříve jsem nechápal, co to může být za zvíře, až mi to po pár sekundách došlo. Pes. Přítel člověka. To zvíře, se kterým si doma hrajeme, mazlíme se s ním a na procházce mu házíme tenisák, který dychtivě přináší zpátky. Barbaři, řekl jsem si.

Jiný kraj, jiný mrav

Jenže ouha. Co se zdá někde jako barbarství, může být jinde například v pořádku. Ind by například nesnědl hovězí, Američan by si určitě nedal králíka a třeba Australan by zemřel z naší zabijačkové polévky, jejíž hlavní ingrediencí je krev z prasete. A co teprve jelita a tlačenka. Raději by drželi hladovku.

V Evropě si psa nedáte

V Evropě, resp. ve státech EU, není pojídání psů možné. Podle zákona na ochranu zvířat lze porazit, tj. usmrtit pro potravinářské účely jen jatečné zvíře. Pes mezi „jatečnými zvířaty“ v našich předpisech ani v předpisech jiných států EU není uveden. Navíc v EU platí směrnice, která zakazuje ze psů a koček získávat kůže nebo jiné produkty pro výrobu spotřebního zboží, a takové zboží se nesmí ani vyrábět, ani dovážet.

Asiaté také „brzdí“

Je ale pravda, že pojídání psů je už i v Asii na ústupu. Jenže tradice je tradice. Vietnamci věří, že jim psí maso dodá mužnou sílu, a proto se v některých oblastech nechtějí jeho pojídání vzdát. Nesuďme je jenom proto, že u nás je pes domácí mazlíček. Pojídání žab, hlemýžďů, pokrmů z prasečí krve nebo třeba „tatarského“ bifteku z nás v očích Asiatů také dělá pěkné barbary.

Anketa

Ochutnali byste psí maso?
Nikdy, raději bych zemřel/a hladem
50 %
Nevím, možná
16,7 %
Ano, bez problémů
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz