Hlavní obsah
Finance

V Praze je blaze. Ale také draze. Nebo ne? Na klobásu za 150,-Kč se stojí fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Trh Náplavka

V Praze umí žít. Dát si klobásku z papírového tácku za 150,- korun, případně špekáček za 70,-Kč, a ještě na to stát frontu? To už musíte mít buď neskutečný hlad, nebo pobírat 100 tisíc výplatu.

Článek

Návštěva farmářského trhu Náplavka, patřila k mým oblíbeným víkendovým kratochvílím. Hamburger za 150 korun, dvojka bílého vínka, případně nějaký ten pivní speciál, nakonec skvělé espresso a něco sladkého. Ceny tam ještě před covidem nebyly nijak přepálené. Ano, byly vyšší, ale mému vnímaní hodnoty nabízených produktů cena většinou odpovídala.

Není tam k hnutí

Covid je už dávno pryč a já si uvědomil, že jsem na Náplavce nebyl snad celé dva roky. Sluníčko v sobotu krásně svítilo, a tak bylo rozhodnuto. Zajdu si na burger a sklenku vína na Náplavku. Jenže ouha. Podobný nápad dostala snad celá Praha včetně návštěvníků z většiny hotelů v okolí. Na korzu kolem řeky nebylo k hnutí, o možnostech parkování se asi nemusím ani zmiňovat. Ale co, když už jsem tady, zpátky s prázdným žaludkem přeci nepojedu. Jenže nakonec jsem jel.

Burger na „stojáka“ za 350,-Kč

Neprošel jsem celý trh, to se vážně nedalo. Tolik lidí bych očekával, kdyby se burgery rozdávaly zdarma. Jenže ony stály 350 korun. Takovou cenu za burger ale nezaplatíte ani ve většině nejlepších burgerových bister v Praze, kde ho navíc dostanete na talíři a sedíte u stolu. Tady je v papíru a do ruky. Nejsem zrovna sociální případ abych musel řešit každou korunu, ale v tomto případě jsem se rozhodl, že 350 korun za burger nedám. V dálce voněly klobásky, a to taky nemusí být špatná volba.

Pro „šetřílky“ špekáček za 70,- Kč

Stánek s klobásami už do daleka hlásil, že jsou k mání za 150,- korun a špekáčky potom za 70,- korun. Není to moc? Asi ne, jinak by to stánkař určitě neprodával. Jsem asi z Marsu, ale nechápu, co se to stalo Jak to, že na klobásu s hořčicí, servírovanou na papírovém tácku, navíc za cenu, za kterou se i dnes dá koupit teplý oběd v restauraci, se stojí fronty? Běžný špekáček za 70,- korun také nehrál druhé housle.

Náplavka je pro turisty „Must to see“

Fenomén Náplavky je ohromný. Je samozřejmě možné, že většinu klientely místních stánků tvoří zahraniční turisté, kteří si za 6 eur ten skvělý „sósidž“ chtějí dopřát. Ovšem my, co si pamatujeme nedostižné klobásy u stánků na Václavském náměstí za 50,- korun, včetně beraního roku, my valíme bulvy.

Je v Praze blaze?

Ano, v Praze je opravdu blaze. Pro někoho možná draze, ale pro návštěvníky trhů Náplavka očividně nikoliv. Tak si přejme, ať se máme všichni tak, že si párky za 150 korun budeme dopřávat kdykoliv se nám zlíbí.

Anketa

Dali byste si klobásu na papírovém tácku za 150 korun?
Ne, přijde mi to předražené
69,4 %
Možná. musela by to být ale nějaká speciální přímo od řezníka
25 %
Ano, cena mi nepřijde nijak přehnaná
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz