Hlavní obsah
Umění a zábava

Vlak, co nikde nestaví: Olympic svým koncertem zboural O2 arenu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Koncert Olympic v O2 Aréně

Skupina Olympic slaví neuvěřitelných 60 let na hudební scéně. Jedinečný koncert ve vyprodané O2 areně předčil veškerá očekávání a kdo tam nebyl, bude toho do konce svého života litovat.

Článek

Když jsem jako student gymnázia vyrazil se spolužáky do Lucerny na koncert skupiny Olympic, kde tehdy slavili těžko uvěřitelných 25 let, zdálo se nám, že to je neskutečná doba. Jak to, že dokáží hrát 25 let? Kdyby nám tehdy někdo řekl, že se sejdeme v O2 areně, až budou slavit 60 let na scéně, smáli bychom se asi ještě teď. Jenže ono se to stalo.

„Stouni“ z Česka

Včerejší vyprodaný koncert Olympicu jasně ukázal, že to nejsou jenom Rolling Stones, Iron Maiden, Ozzy atd… kdo dokáže desítky let vyprodávat velké haly. Skupina Olympic to dokáže také a co je zajímavé, v publiku nebyly jenom „staré pasty“. Naopak. Řekl bych, že minimálně polovina publika byla věkově hluboko pod 40 let.

Vlak, co nikde nestaví plný hostů

Začalo se stylově skladbou Vlak, co nikde nestaví. Olympic totiž skutečně jede jako rockový šinkansen a kdoví, jestli nedojede do stanice s číslovkou 70. Ale nepředbíhejme. Petr Janda si na pódium pozval také hosty zvučných jmen.

Janda uprostřed hlediště

Jako první přišel na jeviště Michael Kocáb, který si „střihnul“ rockově vytuněnou pecku Dědečkův duch. Následovaly další pecky z nichž jednoznačně vyčnívala instrumentálka Stýskání. Při ní totiž Petr Janda vyzval diváky, aby vstali ze židlí a šli tančit. To pár odvážných dvojic skutečně učinilo, načež Petr Janda sestoupil z pódia a vydal se i s kytarou mezi ně na plochu. Neskutečný zážitek.

Broumové to rozjeli

Po krátkém verbálním intermezzu s Františkem Ringo Čechem přišel krátký akustický set, který uvedla skladba Bon Soir Mademoiselle Paris, kdy kapelu doprovodil na housle skvělý Pavel Šporcl. Publikum se následně rozvášnilo při instrumentální skladbě Milana Brouma, ke které si přizval i svého syna. A pak to přišlo.

Petra Janů jako zamlada

Nejprve na pódium nastoupila Marta Jandová, která si s tátou střihla skladbu Jako za mlada, aby za pár chvilek přišla Petra Janů a rozjela ve fantastickém tempu vypalovačku Jedeme dál. Nutno dodat, že to společně zazpívali lépe jak zamlada. To nejlepší ale mělo teprve přijít.

Fantastická Bára Basiková

Z reproduktorů se ozval operní nápěv skladby Jasná zpráva. Ano, tahle hitovka byla skutečně zabalena do obalu z opery. Když se za pár sekund objevila na jevišti Bára Basiková, byla to jasná zpráva, že Jasná zpráva bude peckou večera. Bára ji vystřihla jako kdyby zpívala Rusalku. Prostě fantazie.

Proč zrovna ty?

Skvěle zvládnuté bylo také aranžmá skladby Proč zrovna ty, kde zahráli trumpetisté, i závěrečná hitovka Dej mi víc své lásky v podání Pepy Vojtka, ale za mě byla peckou večera jednoznačně Jasná zpráva. Přídavek v podobě skladby Já byl už jen takovou třešničkou na dortu.

Byl to skvělý koncert. Tak snad zase za rok, a za rok, a za rok…

Anketa

Byli jste na koncertě Olympicu?
Ano, bylo to skvělé
23,2 %
Nebyl, ale mrzí mě to
76,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1619 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz