Hlavní obsah

Ivan Jonák: Podnikatel, kriminálník a symbol divokých 90. let v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Ivan Jonák, Discoland Sylvie

Ivan Jonák, známý český podnikatel a kontroverzní postava 90. let, se stal symbolem období po sametové revoluci. Jeho životní příběh je plný pozlátka, zvratů a rozporů.

Článek

Počátky podnikání a Discoland Sylvie

Ivan Jonák se narodil 16. března 1956 v Praze. Po pádu komunismu v roce 1989 se vrhl do podnikání a stal se jedním z průkopníků nočního života v Praze. V roce 1991 otevřel legendární klub Discoland Sylvie, pojmenovaný po své dceři Sylvii. Klub se rychle stal jedním z nejznámějších nočních podniků v zemi, kde se scházela pestrá směsice lidí, od celebrit a politiků po mafiány a figurky z podsvětí. Discoland Sylvie se stal symbolem bouřlivých a svobodných 90. let, kdy bylo všechno možné. Jonák si vytvořil image extravagantního a kontroverzního podnikatele. Jeho životní styl zahrnoval drahá auta, divoké večírky a kontakty s významnými osobnostmi i postavami z kriminálního prostředí. Tento životní styl však měl i svou temnou stránku.

Vražda Ludviky Jonákové a soudní proces

V roce 1994 byl Jonák zatčen a obviněn z objednání vraždy své manželky Ludviky Jonákové, s níž měl složitý vztah, ačkoliv nelze jednoznačně tvrdit, že by se jednalo pouze o vztah plný sporů, či konfliktů. V únoru 1997 byl soudem prvního stupně zproštěn. Proti tomuto rozhodnutí se ale obžaloba odvolala a v roce 2001 pro Jonáka navrhovala trest odnětí svobody na dvacet let. V roce 2002 byl uznán vinným a byl odsouzen ke konečnému trestu 18 let vězení. Svou vinu ale tvrdošíjně odmítal, a to dokonce i po propuštění. Nakonec se tak stal symbolem té temnější stránky porevolučního podnikání, kdy se někteří lidé v honbě za penězi a mocí měli nezastavit před ničím.

Život po propuštění a smrt

Jonák byl propuštěn na svobodu v roce 2014 po odpykání celého trestu. Jeho první kroky na svobodě vedly ke hrobu jeho bývalé manželky, kde položil květiny. Pak navštívil již opuštěný a nefukční Discoland. Snažil se vrátit do veřejného života, ale jeho pokusy o obnovu Discolandu Sylvie nebyly úspěšné, a to i přes fakt, že popularita zůstala díky jeho medializovanému případu vysoká. Ivan Jonák zemřel 24. února 2016 ve věku 59 let, přesně 666 dní po svém propuštění. Přesná příčina jeho smrti nebyla nikdy oficiálně potvrzena, ale spekulovalo se o zdravotních problémech spojených s jeho životním stylem.

Odkaz Ivana Jonáka

Ivan Jonák zůstává v české společnosti symbolem divokých a často temných 90. let. Jeho příběh je připomínkou toho, jak rychle se v tomto období měnila společnost, a jak blízko k sobě měly svět podnikání a svět zločinu. Jonákova osobnost a jeho osud také ukazují, jak tenká může být hranice mezi úspěchem a pádem v době, kdy pravidla nejsou ještě jasně stanovena. I přes všechny své chyby a kriminální činy zůstává Ivan Jonák fascinující postavou české historie, která i po své smrti budí zájem a kontroverze. Jeho životní příběh slouží jako varování i jako připomínka doby, která je dnes často vnímána s nostalgií i hrůzou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz