Hlavní obsah

Pes, parťák na celý život: sibiřský husky, kámoš s potřebou sportovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

sibiřský husky

Sibiřský husky je plemeno psa, které zaujme nejen svou krásou, ale i svými vlastnostmi a historií. Dnes je sibiřský husky oblíbeným plemenem nejen mezi milovníky psů, ale i mezi sportovci.

Článek

Ze Sibiře až k vám do obýváků

Sibiřský husky má své kořeny v drsném klimatu Sibiře, kde byl po staletí chován kmenem Čukčů. Tito lidé potřebovali psa, který by byl nejen silný a odolný, ale také dostatečně rychlý a vytrvalý, aby dokázal táhnout saně na dlouhé vzdálenosti přes zamrzlou tundru. Díky přísnému chovu a selekci se ze sibiřských huskyů vyvinulo plemeno, které je dokonale přizpůsobeno životu v extrémních podmínkách. V roce 1909 byl sibiřský husky poprvé dovezen na Aljašku, kde se začal zúčastňovat místních závodů v tažení saní. Brzy poté se stal jedním z nejúspěšnějších plemen v těchto závodech, a to nejen díky své rychlosti, ale i výjimečné vytrvalosti. Sibiřský husky se tak stal základem pro rozvoj sportu, který je dnes znám jako mushing. Tento sport, který zahrnuje závody psích spřežení, se stal oblíbeným po celém světě, a sibiřský husky si díky němu získal celosvětovou slávu.

Foto: pexels.com

psí spřežení

Elegán s velkou potřebou sportovat

Sibiřský husky je středně velký pes s elegantní, ale zároveň svalnatou stavbou těla. Samci dosahují výšky kolem 53 až 60 cm, zatímco samice bývají o něco menší, měří kolem 50 až 56 cm. Hmotnost těchto psů se pohybuje mezi 16 až 27 kg. Srst sibiřského huskyho je hustá a dvojitá, což mu poskytuje vynikající ochranu před mrazivým počasím. Barva srsti může být různorodá, od černé, přes šedou, hnědou až po čistě bílou. Oči sibiřského huskyho jsou jedním z jeho charakteristických rysů. Často mají modrou barvu, ale mohou být i hnědé nebo dvoubarevné (jedno oko modré, druhé hnědé). Charakter sibiřského huskyho je stejně fascinující jako jeho vzhled. Jedná se o velmi energické, inteligentní a nezávislé plemeno. Tito psi jsou známí svou přátelskou povahou a oddaností svému pánovi, ale zároveň mají silný smysl pro nezávislost. Sibiřský husky je také velmi sociální a dobře vychází s ostatními psy. Díky své původní roli v psím spřežení je tento pes zvyklý pracovat ve skupině a potřebuje společnost, aby byl šťastný.

Sibiřani nejsou pro každého

Péče o sibiřského huskyho vyžaduje určité zkušenosti a pochopení pro potřeby tohoto plemene. Díky své husté srsti potřebuje husky pravidelnou péči o srst, zejména během období línání. Kartáčování srsti alespoň jednou týdně pomáhá udržovat ji v dobrém stavu a minimalizuje množství chlupů v domácnosti. Během jarního a podzimního línání je potřeba srst kartáčovat častěji. Sibiřský husky je plemeno, které vyžaduje velké množství pohybu a mentální stimulace. Tito psi byli vyšlechtěni k práci, a pokud nemají dostatek fyzické aktivity, mohou se začít nudit a vykazovat nežádoucí chování, jako je ničení nábytku nebo útěky. Dlouhé procházky, běhání a různé aktivity, jako je mushing nebo agility, jsou pro toto plemeno ideální. Pokud máte huskyho v bytě, je nutné mu zajistit dostatek pohybu venku. Výchova sibiřského huskyho může být výzvou, protože tito psi jsou velmi inteligentní a nezávislí. Potřebují pevné, ale zároveň citlivé vedení. Trénink by měl být pozitivní a založený na odměnách, aby pes pochopil, co se od něj očekává. Díky své přirozené zvědavosti a energii může být výcvik huskyho někdy obtížný, ale s trpělivostí a důsledností lze dosáhnout dobrých výsledků.

Jestli máte aktivní rodinu a chcete parťáka, směle do něj

Sibiřský husky je úžasné plemeno, které kombinuje krásu, sílu a inteligenci. Tito psi jsou skvělými společníky pro aktivní lidi, kteří jsou schopni jim poskytnout dostatek pohybu a stimulace. Pokud se rozhodnete pořídit si sibiřského huskyho, musíte být připraveni na to, že se jedná o psa s vysokými nároky na péči a výchovu. Sibiřský husky vám však za vaši lásku a péči odmění svou oddaností a přátelskou povahou, která vás bude provázet po celý jeho život.

Foto: Pexels.com

šibal

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz