Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kriminalita mládeže vzrostla o třetinu. Přibývá i dětských vrahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

dětští vrazi

Kriminalita u dětí a mládeže za poslední roky vzrostla o desítky procent. Kromě drobné majetkové činnosti přibývá i násilných činů.

Článek

Mladistvých vrahů v České republice přibývá a děsivá je i brutalita jejich činů. Údajně za nárůst kriminální činnosti u dětí může pocit bezúhonnosti, vyšší míra násilí ve společnosti a nezájem rodičů. Děti jsou často okázány na to, si hledat „zábavu“ samy a tak narůstá procento mladých násilníku. Šikana, ale někdy může přerůst ve vraždu. S dětmi rodiče mnohdy nekomunikují ani ohledně jejich pocitů a duševních stavů, neučí je vyrovnávat se s emocemi, které teprve poznávají. Spouštěčem vražedného šílenství pak může být třeba i obyčejná neopětovaná láska. V neposlední řadě se rodiče nezajímají o to, komu své děti svěřují. Dlouhodobá šikana ze strany učitele, může vést ke zkratovému jednání, které může skončit vraždou. Jak příklad si dovolím uvést tři případy z uplynulého roku.

Přišlo jim strašně zábavné umučit 13letého chlapce

Loni v únoru Děčín ochromila děsivá zpráva o brutální vraždě 13letého chlapce. Jeho vrahy byli dva mladíci, kterým bylo teprve 18 a 15 let. Chlapce před smrtí mučili, natáčeli, vysvlékali a vkládali mu do úst zapálenou cigaretu. Děsivou vraždu plánovali měsíc dopředu a diskutovali o ní i ve zprávách. Motivem měla být údajně neopětovaná láska oběti ke staršímu pachateli. Mladší se prý k vraždě připojil, aby se zbavil „konkurenta“. Mladistvý pachatel dostal trest 8,5 let a starší pachatel pak 18 let.

Nechtěl být jen kamarád, a proto ji zabil

První láska je nejsilnější. O tomto pořekadlu ví své Daniel M., 18letý student Obchodní akademie, který se zamiloval do své spolužačky a kamarádky. Trávili spolu hodně času ve škole i mimo ní a Daniel doufal, že jejich kamarádství přeroste ve vztah. Ona ale jeho city neopětovala. Přestala se s ním bavit. Daniel propadal stavům zoufalství, deprese a pokusil se dokonce o sebevraždu. Ve snaze zapomenou na milovanou dívku, změnil školu. Léčil se dokonce v psychiatrické léčebně. Své zoufalství nezvládl v okamžiku, kdy se dozvěděl, že dívka jeho srdce si našla chlapce a rozhodl se jí zabít. Dívku ubodal čtyřmi ranami nožem a nakonec jí podřízl hrdlo. Na svou facebookovou stránku po činu zveřejnil selfie s popiskem: „Doufám, že jí to bolelo.“. U soudu mimo jiné pronesl: „V oblasti intimních vztahů jsem nebyl nijak zběhlý, ale očekával jsem, a chtěl jsem něco víc než jen přátelství. Když jsme se v září přestali kamarádit, začal jsem mít deprese. Uvažovat o tom, že ji zabiji, mě napadlo, když se ke mně donesla zpráva, že má přítele,“. Za svůj čin dostal trest odnětí svobody na 18 let.

Arogantní jednání kantora ho dohnalo k vraždě

Učitelé a kantoři by měli studenty vést a učit ke správným životním hodnotám. Ale v našem školství nalezneme i takové jedince z řad vyučujících, co si na studentech léčí své vlastní frustrace a komplexy. Jedním z nich byl, s největší pravděpodobností, i kantor z pražské Michle, alespoň to vyplývá z výpovědí svědků. Jeden ze studentů Jaroslav Ř. se loni v březnu rozhodl vztahové problémy s kantorem vyřešit po svém. Usmrtil ho několika sečnými ranami mačetou. U soudu pak vypověděl, že chtěl kantora nejdříve upálit, ale pak se rozhodl pro mačetu. Za svůj čin si od soudu odnesl 12 let ve vězení a nařízenou léčbu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz