Hlavní obsah
Psychologie

Máte pocit, že vás jen využívají? Možná trpíte syndromem „tažné kobyly“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

syndrom tažné kobyly

Jste bez nálady. Doma si připadáte spíše jako ošetřovatelka, chůva a služka. Manžel vás pomalu už ani neobejme, ale teplou večeři mu nachystáte vždycky? Možná i vy trpíte syndromem „tažné kobyly“.

Článek

Jste tažná kobyla? Odpovězte si na tři základní otázky

Syndromem tažné kobyly trpí každá třetí žena v České republice. Patříte mezi ně i vy? Zkuste si odpovědět na tři základní otázky. Máte pocit, že si vás vaši nejbližší dostatečně váží? Máte dostatek prostoru pro vaše vlastní potřeby a relaxaci? Je vám váš partner dostatečnou podporou a můžete se na něm ve všem spolehnout? Pokud jste si na minimálně dvě otázky odpověděla NE, pak nejspíše trpíte syndromem „Tažné kobyly“.

Být přehnaně obětavá a hodná partnerka se nevyplácí

Ruku na srdce dámy, které z vás na pohodlí svých dětí a svého manžela záleží více, jak na vašem vlastním pocitu pohody? České ženy jsou "tažnými kobylami! vlastně vychovávány od malička. „Partner i děti musí být vždycky vzorně ustrojené a čisté, je to tvoje vizitka. Musíš umět dobře vařit, jinak se nikdy nevdáš. Mužský potřebuje po práci klid, péče o domácnost je povinností ženy…“ Nepřipomíná vám to rady, které jste slýchaly doma od babiček nebo maminek? A teď si upřímně řekněme, že být příliš obětavá a hodná partnerka se nevyplácí. Upozaďování vlastních potřeb a tužeb před potřebami a tužbami jiných totiž vede k pocitům frustrace a celkové nespokojenosti.

Buďte pro něj manželkou, ne otrokyní.

Dopřejte si čas sama na sebe a nečekejte s hýčkáním sama sebe na souhlas okolí. Nemusela byste se dočkat. Věřte mi, že váš manžel bude raději žvýkat chleba se salámem s veselou a milou partnerkou, se kterou může probrat vtipné historky z práce, než potichu polykat prvotřídní Svíčkovou s výhledem na kyselý obličej nervózní ženy, na kterou se bojí jen promluvit. Neříkám, že máte začít svou rodinu zanedbávat, ale nezapomínejte při péči o ní i na svou maličkost, nebo bych měla spíše napsat na své veličenstvo?

Když něco chci, prostě si o to řeknu.

Skromnost je sice považována za ušlechtilou vlastnost, ale skromné ženy jsou většinou šťastné tak leda v pohádkách. Už se vám někdy stalo, že se vás manžel zeptal, co by vám měl koupit pod stromeček, vám se vybavily nádherné perlové náušnice či hedvábný šál, ale ze skromnosti jste si řekly o nějakou maličkost nebo jste na jeho otázku odpověděli něco ve smyslu, nic nepotřebuju, mám tebe? Vystavujete se tak nebezpečí, že se váš drahý vytasí s něčím jako je váha do kuchyně nebo v horším případě s tou do koupelny. Když něco chcete, tak si o to řekněte. Koneckonců neřekne si snad on, že chce v neděli k obědu kachnu nebo o to, že by potřeboval vyprat trenýrky či vyžehlit košile do práce? Nebojte se vyjádřit svou potřebu mít něco jen pro vás.

Nebojte se mít velká přání a cíle.

Stáváte každé ráno s pocitem, že jste v životě nic nedokázala a při dopíjení kávy vás trápí nepříjemný pocit promarněného života? Možná je to skrytá touha plnit si svoje tajná přání a životní cíle. Najděte si čas na věci, které vás baví a naplňují. Možná je to malování obrazů, šití, psaní knih nebo pletení. Věnujte se svůj volný čas i tomu, co vás opravdu naplňuje a pěstujte si svého koníčka. Sama pak uvidíte, že váš život nakonec bude patřit i vám, nejen vašemu okolí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz