Hlavní obsah
Lidé a společnost

Orlický vrah Ludvík Černý chce na svobodu. Ve vězení se stal křesťanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

orličtí vrazi

Orličtí vrazi byla jedna z nejznámějších kriminálních skupin v 90. letech, která byla postrachem zejména pro movité podnikatele. Věnovali se totiž nájemným vraždám.

Článek

V případě skupiny zabijáků zvané Orličtí vrazi, padly dva doživotní tresty. Jeden si 18. dubna 1997 odnesl Vladimír Kuna a druhý právě Ludvík Černý. Oba se proti rozhodnutí soudu odvolali. Po odvolání byl trest u Vladimíra Kuny snížen z doživotí na 25 let, ze kterého si nakonec odpykal pouze 16 let. Ludvíkovi Černému soud doživotní trest potvrdil.

Nechal zabít vlastní matku, rozřezával mrtvé a chtěl sestrojit stroj na mrtvoly, přesto byl předčasně propuštěn

Vladimír Kuna vykonával ve skupině Orlických vrahů funkci takzvaného čističe. Právě on totiž přišel s nápadem se mrtvol zbavovat tím, že je zavaří do plechových sudů. Kuna měl údajně i vymýšlet stroj, který měl sloužit k likvidaci lidských těl. Nenáviděl svou matku za to, jakým způsobem se živila. Vlastnila totiž sadomasochistický salón. Proto ji nechal poslat poštou balíček s trhavinou. Zdědil polovinu jejího majetku, tu druhou zdědil jeho nevlastní bratr. Ale moc dlouho se z dědictví netěšil, Kuna jej totiž o zděděný majetek připravil. Původně chtěl pro Vladimíra Kunu státní zástupce doživotí, ale odvolací soud mu trest zmírnil na 25 let. Z nich si ale odseděl pouhých 16 let. V roce 2013 byl Kuna soudcem Kozákem podmínečně propuštěn.

Na invalidním vozíku do vězení se zvýšenou ostrahou

Pozornost si jistě zaslouží i organizátor celé skupiny Orlických vrahů Karel Kopáč. Kuna se s Kopáčem znali od dětství. Kopáč ovládal bojová umění a krátce po revoluci vstoupil do Útvaru rychlého nasazení. Po pár měsících ale odešel a začal ilegálně obchodovat se zbraněmi. Ze skupiny odešel v roce 1990 po autohavárii, která Kopáče připoutala na invalidní vozík. Do výkonu trestu tedy nastupoval jako invalidní. V roce 2004 dobrovolně ukončil svůj život. V koupelně věznice Kuřim se oběsil na šňůrce od pyžama.

Změněné jméno a nalezená víra v Boha

Ludvík Černý se s Kunou a Kopáčem seznámil v jedné z pražských posiloven. V roce 1992 se oženil se svou manželkou, u které se v roce 2000 ukryl dnes omilostněný vrah Jiří Kájínek. Na své okolí Černý působil jako dobrý a nekonfliktní soused s příjemným úsměvem. Pracoval coby řidič u společnosti Mercedes-Benz. Ve výkonu trestu si Ludvík Černý nechal změnit jméno a přijal víru v Boha. Pravidelně finančně podporuje Nadaci Adra, která pomáhá obětem trestných činů.

Poslední orlický vrah za mřížemi

V souvislosti s Orlickými vraždami bylo odsouzeno dohromady pět pachatelů. Trest si již vykonali i Petr Chodounský a Irena Meierová. Ludvík Černý je tak poslední Orlický vrah, který stále zůstává za mřížemi. V roce 2017 si Ludvík Černý neúspěšně žádal o podmínečné propuštění. Soudkyni ale nepřesvědčil o své nápravě a tak byla jeho žádost zamítnuta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz