Hlavní obsah
Názory a úvahy

Policista zabil 17letého mladíka. Narůstá policejní brutalita?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexel.com

Policista zabil sedmnáctiletého mladíka

Zkušený policista zaklekl na neagresivního 17letého mladíka a tíhou vlastního těla jej zadusil. Od soudu si odnesl podmínku a pět let zákazu vykonávání činnosti v bezpečnostních sborech.

Článek

Nezvládnutý zákrok policie stál mladíka život

Případ se stal v Uherském Hradišti. Hlídka byla přivolána, aby prověřila chování teprve 17letého mladíka. Kolemjdoucí se obávali o jeho zdraví, protože mladík měl skákat ze železného mostu do kamenitého koryta řeky Olšavy. Poté měl skákat i na zaparkované auto. Při příjezdu policie ale mladík seděl na trávě a nevykazoval agresivní chování. Přesto na něj 56letý muž zákona použil donucovacích prostředků, při kterých dostatečně nekontroloval jeho stav a způsobil mu tak poziční asfyxii. Na místo byla sice přivolaná rychlá záchranná služba, ale i přes veškerou snahu mladík zemřel ještě v sanitce. Domů k rodině se tak už nikdy nevrátí.

Tříletá podmínka a zákaz činnosti

Za nesprávný policejní postup, kdy policista podle soudu zcela zbytečně použil donucovacích prostředků a nedostatečně při nich kontroloval mladíkův zdravotní stav, mu hrozilo až šest let za mřížemi. Údajně zkušený policista se podle obžaloby měl totiž dopustit zneužití pravomocí a usmrcení z nedbalosti. Nakonec si od soudu odnesl tříletou podmínku a zákaz činnosti u bezpečnostních sporů na pět let. Trest se mu zdál ale příliš přísný, a tak se na místě odvolal.

Případů, kdy policisté zneužívají pravomocí přibývá, vyváznou většinou jen s podmínkou

Případ z Uherského Hradiště bohužel není ojedinělý. Jen od začátku roku 2024 se objevilo více případů, kdy policejní akce mohla či dokonce skončila tragédií. Například v březnu tohoto roku se na sociálních sítích objevil videozáznam, na kterém je vidět doslova brutální a zcela zbytečný zákrok opilého policisty a jeho partnerky, taktéž policistky. Oba klečeli na ubohé 19leté dívce, jenž nekladla žádný odpor. Při incidentu opilý policista dokonce vykřikoval: „Narovnej ty nohy, jménem zákona tě vyzývám.“ K incidentu došlo po policejním plese, kdy opilý policista se svou partnerkou, ještě ve slavnostní uniformě, napadl v jiném klubu v Praze sedm lidí, většinou ženy. Podle svědků zcela bezdůvodně. Už v minulosti dostal kázeňský postih a potrestán byl pouze tak, že musel odejít od policie. Ve stejném měsíci, po nepřiměřeném zásahu v psychiatrické léčebně Bohnice, dva policisté využili donucovacích prostředků na agresivního pacienta, ale s takovou brutalitou, že pacient po zásahu zemřel. Při incidentu jeden z policistů využil elektrického paralyzéru a druhý jej zaklekl. Opět dostatečně nekontrolovali zdravotní stav pacienta a ten se nakonec udusil. Další incident se stal v dubnu, kdy opět opilý policista napadal návštěvníky pelhřimovské diskotéky. Při útocích měl ukazovat svůj služební odznak. V bezpeční před agresivní rukou zákona nejste ani ve svém domově. V dubnu taktéž tohoto roku si na Plzeňsku opilý policista ve večerních hodinách spletl vchodové dveře a vlezl do cizího bytu. Když ho 73letý muž několikrát požádal, aby odešel, policista vstal a použil donucovacích prostředků na překvapeného seniora.

Jsou čeští policisté jen neempatičtí a nemají dostatečné znalosti, nebo skrytí násilníci, které chrání uniforma?

Jisté je, že zbytečná brutalita u policejních zásahů narůstá. Otázkou tedy zůstává proč? Policejní práce samozřejmě není nic jednoduchého a rozhodně je potřeba. Určitě se shodneme i na tom, že práce policisty ztrácí prestiž a není řádně ohodnocená, což vede k tomu, že policejním složkám chybí kvalitní lidé. Ale možná by to chtělo i trochu sebereflexe. V posledních letech to totiž spíše vypadá, jako by strážci zákona již dávno nebyli strážci zákona, ale násilní psychopaté a vrazi v uniformě, která jim zajišťuje před zákonem určitou ochranu a nedotknutelnost. Protože když policista někoho brutálně zbije, či dokonce usmrtí, většinou vyvázne s podmínkou a zákazem činnosti. Ovšem takové štěstí nemají občané, kteří policistu, jenž je úřední osobou, třeba i v opilosti napadnou. Takový pachatel může očekávat až čtyři roky za mřížemi.

Je náš policejní systém nemocný? Na pochybení jednotlivce už to nevypadá

Poslední dobou mi práce policie až nepříjemně připomíná stav leukémie, kdy bílé krvinky, které by za normálních okolností měly tělo chránit, jej naopak napadají a pomalu zabíjí. Velmi laicky řečeno, v případě leukémie se člověk může vyléčit buď chemoterapií, která zabije zhoubné leukocyty a pak se čeká, zda se nemoc znovu objeví, nebo se zničí kompletně celý imunitní systém a do těla se vpraví štěp od vhodného dárce, díky kterému se vybuduje imunitní systém od znova a lépe. Jakou léčbu zvolí Policejní prezidium Policie České republiky zatím netuším, ale je více než jisté, že by mělo začít s léčbou brzy. Dokonce velmi brzy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz