Hlavní obsah
Aktuální dění

Populisté využili tragédii ke zviditelnění. Dopadlo to brutálním napadením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

vrah, napadení, populismus

Ukrajinský mladík znásilnil 15letou dívku, kterou se pokusil i zabít. Děsivá zpráva, která proběhla informačními weby 11. srpna tohoto roku byla zneužita populisty k šíření nenávisti a xenofobie.

Článek

Přesně tuto zprávu podle některých politiků totiž využili populističtí politici ke zviditelnění sebe samých. Jejich stoupenci pod příspěvky informující o této tragédii psali komentáře, které podněcovaly k nenávisti a strachu vůči ukrajinským uprchlíkům. Nakonec byly svolávány i demonstrace, které by se daly nazvat nenávistné a xenofobní. Pokud klademe kolektivní vinu na Ukrajince, vystavujeme se nebezpečí, že svět bude klást kolektivní vinu i na nás všechny za naše občany, kteří na „návštěvě“ v cizí zemi páchají těžké zločiny. A že jich máme požehnaně.

Xenofobní „demonstrace“ a populismus některých politiků činí z jejich podporovatelů kriminálníky

Některým českým občanům stačilo několik plamenných projevů populistických politiků a zmínka v médiích o tom, že mladý násilník je cizinec z Ukrajiny, aby se sami uchýlili k násilí na nevinných lidech. Například 23. srpna tohoto roku informovala média o bezdůvodném a brutálním napadení dvou ukrajinských matek českým občanem. Ženy po tomto nepochopitelném a brutálním útoku musely vyhledat lékařskou pomoc. Muže policie vypátrala a obvinila ho z trestného činu ublížení na zdraví, za který mu hrozí až pět let vězení. V současné chvíli je Zdeněk H. ve vazbě a čeká na konečný důsledek svého jednání. Do té doby netrestaný a bezúhonný člověk, se kvůli populismu stal násilníkem a hrozí mu až 5 let za mřížemi.

Na sítích „statečný“ xenofob, u soudu s hlavou schovanou pod tričkem

Podle vyjádření rodinných příslušníku Zdeňka H. se jedná o mírumilovného rybáře a dobrého člověka. Já osobně tedy nevidím nic mírumilovného ani dobrého na tom, že dospělý muž za bílého dne začne na ulici surově bít ženy, natož pak matky malých dětí. A na mém názoru nemění nic ani tvrzení Zdeňka H. a jeho rodinných příslušníku, že ženy byly podnapilé. Ostatně na řešení těchto problému má každé město městskou policii. Navíc se na sociálních sítích můžete dopátrat velmi xenofóbních a vulgárních příspěvků, které „tento mírumilovný a dobrý“ člověk psal na adresu Ukrajinců. Nesmyslný je také, dle mého názoru, argument, že si za toto chování českých občanů mohou Ukrajinci sami. Napadání Ukrajinců ze strany podporovatelů populistických stran tu bylo již před incidentem, který se stal v Plzni. V březnu 2023 po demonstraci na Václavském náměstí v Praze český občan bezdůvodně napadl projíždějící automobil jen kvůli tomu, že měl u poznávací značky ukrajinskou vlajku. To se dělo za bujarého komentování jedné české občanky, kdy útočníka povzbuzovala slovy: „Jen mu dej, hajzlovi.“ V dubnu roku 2022 jiný český občan napadl pětičlennou ukrajinskou rodinu na zastávce autobusu. Myslím, že Ukrajinci si takovou míru „české“ nenávisti nezaslouží. A to ani po tom, co se mezi nimi objevilo několik pachatelů trestné činnosti. Ostatně ani příslušníci našeho národa se na „návštěvách“ vždy nechovají dvakrát způsobně.

Jeden doživotně odsouzený Čech v zahraničí za rok. Tvrdé statistiky nám nastavují zrcadlo

Ze statistik vyplývá, že každý rok si v zahraničí jeden Čech před soudem vyslechne doživotní trest. Pokud budeme chtít najít českého pachatele, který v cizím státě vykonal čin dost možná ohavnější, než jaký spáchal ukrajinský mladík v Plzni, nebudeme hledat dlouho. Zdeněk H. z Ostravska si od německých soudů odnesl doživotní trest s možností propuštění až po 15 letech za znásilnění a vraždu 14letého dítěte. Dívenku přepadl na autobusové zastávce. U soudu vypověděl, že to udělal proto, že mu chyběl pohlavní styk se ženou. Nutno upozornit, že Zdeňkovi H. v době tohoto činu bylo 26 let a znásilnil nezletilé dítě. Ale čeští vrazi v zahraničí nevraždí jen děti, Václav P. ve Spojených státech amerických zavraždil matku čtyř nezletilých dětí. A v USA ještě na chvíli zůstaneme. Martinu N. totiž za vraždu své přítelkyně ve státě Colorado hrozil i trest smrti. Mohla bych tu pokračovat dál a dál, protože vrahů s českými kořeny je skutečně nespočet, ale myslím si, že jako příklad tato tři jména úplně postačují.

Pokud politika boří v lidech lidské hodnoty, je to špatná politika

Bez ohledu na to, jaký zastáváte názor a které straně zrovna fandíte, je důležité mít na paměti, že lidé se k sobě mají chovat jako lidé. Myslím, že se všichni shodneme na tom, že napadat, bít či zabíjet lidi není v pořádku a je jedno o jaké etnikum nebo národnost se zrovna jedná. Pokud existuje politická strana či politik, kteří se snaží svým jednáním v lidech vyvolávat strach, odpor nebo nenávist vůči určitému etniku nebo národnosti, je to nejenže špatná strana, ale onen politik je hlavně špatný člověk. Populismus a jeho propagátoři v České republice zacházejí už příliš daleko. Nenávist není názor. Nenávist světu ještě nic dobrého nepřinesla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz