Hlavní obsah
Právo a státní správa

Robert Tempel požaduje 86 milionů. Prezident mu sliboval stamiliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Piskle Love

Robert Tempel, Soud 5.12.2023

Včera od 13:15 hod. probíhalo první stání ve věci Robert Tempel versus Česká republika, kde se projednávalo odškodnění Roberta Tempela za 20 let ilegálního vězení.

Článek

Robert Tempel, jak už bylo v médiích zmíněno, byl nezákonně souzen a nakonec odsouzen k trestu doživotí, za dvě vraždy. Z doživotního trestu se dostal až po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který konstatoval dysfunkci české trestní justice a nařídil soudům nápravu. Robertovi Tempelovi tak po letech frustrace konečně svitla naděje na spravedlnost.

Zeman mu sliboval stamilionové odškodnění, ministerstvo mu dalo 3 600 000 Kč

Kauzu Roberta Tempela zmiňoval 20. dubna 2022 i tehdejší prezident republiky Miloš Zeman u příležitosti jmenování 39 nových soudců, ve svém projevu mimochodem sliboval stamilionový „poplatek“. Doslova tehdejší prezident republiky řekl, „Zcela pochopitelně požádal o poplatek, dá-li se to tak nazvat, za nespravedlivé soudní stíhání, a to ve výši několika set milionů korun, což samozřejmě, pane ministře, naruší váš rozpočet. Kdyby nebyl jiný důvod, tak minimálně toto by nás mělo varovat před unáhlenými rozsudky.“ Po tomto vyjádření tehdejšího prezidenta Miloše Zemana se pan ministr spravedlnosti veřejně i soukromě omluvil Robertu Tempelovi a vyzval ho k návštěvě ministerstva spravedlnosti, kde mělo dojít k mimosoudnímu vyrovnání.

„Řeči se vedou a voda teče.“

Dne 20. května 2022 média informovala o tom, že Ministerstvo spravedlnosti se za své pochybení omlouvá a začalo jednat o mimosoudním vyrovnání. Nevylučovalo ani rekordní odškodnění. Robert Tempel by se spokojil s 97 miliony, ale ministerstvo spravedlnosti se nespíš řídí příslovím „Řeči se vedou a voda teče.“ Přes veřejná slova tehdejší Hlavy státu, která zazněla v hlavním vysílání televize TN.cz, nabídlo odškodnění mnohonásobně nižší, 3 600 000,- Kč. S tím Robert Tempel logicky nemohl souhlasit a tak dal celou věc k soudu. Vzhledem k tomu, že v České republice se ještě nic takového nestalo, hledali Tempelovi advokáti podobný případ za hranicemi a našli jej ve vedlejším Rakousku, konkrétně se bavíme o případu Petera Heideggera, kterému bylo přiznáno odškodnění ve výši 950 000 Eur, tedy 25 000 000 Kč, za více než osm let nezákonného věznění na doživotí. Robert Tempel nezákonně vykonal více než dvakrát delší věznění, a proto požadoval 97 000 000 Kč, což je částka mnohonásobně nižší, než jakou mu sliboval tehdejší prezident republiky Miloš Zeman, přesto paní soudkyně Mgr. Klára Babičková uvedla, že na obdobný případ, který se stal v sousedním členském státě Evropské Unie nebude brát zřetel. Co tím tedy paní soudkyně chtěla říci? Že jsme členským státem Evropské unie, jen když se nám to hodí, a v případě maléru se vymluvíme na to, že máme „odlišnou životní úroveň“, než jiné členské státy? Není náhodou evropské právo nadřazeno právu českému?

Arogance a neúcta úředníků překračuje všechny meze

Robert Tempel se stal objetí české justice a místo upřímné snahy o nápravu křivdy, která na něm byla spáchána, se dál stává terčem arogance a neúcty úředníků, kteří neberou zřetel ani na slova tehdejšího prezidenta, ani na obdobné příklady odškodnění srovnatelných justičních omylů v jiných členských státech Evropské unie. Možná, že právě kvůli této aroganci a neúctě máme onu „odlišnou životní úroveň“, na kterou se vymlouvala paní soudkyně Mgr. Klára Babičková. Robert Tempel přišel o velkou část svého života a za chyby soudců nikdo potrestán nebyl a nebude. Pan soudce a senát, kteří jsou tímto problémem vinni, dále úřadují. Ministerstvo spravedlnosti i po veřejných slovech tehdejšího Prezidenta republiky, které odkýval pan Ministr spravedlnosti, Roberta Tempela ponižuje návrhem na nesmyslně malé mimosoudní vyrovnání a občan znalý věci se logicky musí ptát, v jakém Kocourkově to vlastně žijeme?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz