Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vrah Albert Žirovnický založil spolek pro vězně. Chce snížit recidivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

prevence kriminality, věznice, vězni

Albert Žirovnický byl 5. ledna 2019 propuštěn z vězení, kde si odseděl 18 let za vraždu svého kamaráda. Teď se snaží o snížení recidivy a pomáhá propuštěným vězňům.

Článek

Z bran mírovské věznice 5. ledna 2019 vyšel odsouzený vrah a kverulant Albert Žirovnický. Rozhodl se změnit vězeňský systém a pomáhat lidem po propuštění z vězení. Chce snížit recidivu v České republice, která dosahuje až 70 %. „Máme to tu nastavené špatně. Lidi po tom, co vylezou z basy, nemají moc možností, jak se uplatnit. Těžko si hledají práci, protože všude po nich chtějí výpis z trestního rejstříku. Dokonce i na nekvalifikovaný pozice.“, uvedl Žirovnický. Upozornil také na to, že lidé po výkonu trestu často pracují na černo nebo prodávají drogy, „Oni, protože nemají za co dejchat. Proto se často zařadí do šedé zóny. Pracujou na černo nebo na dohody o provedení práce, v horším případě začínají prodávat drogy. Pak už je to jen otázkou času, kdy se tam zase vrátí.“

Žaloval stát a chtěl vyplácet miliony

Ve vězení si Albert Žirovnický krátil dlouhou chvíli studiem práva a je považován za největšího kverulanta z řad dosud odsouzených vězňů. Do povědomí veřejnosti se dostal díky své žalobě proti vězeňské službě, kdy si stěžoval na to, že ve valdické věznici musel jako nekuřák dýchat cigaretový kouř. V médiích se objevila i jeho žaloba na vězeňské autobusy, nelegální odebírání DNA ve věznicích nebo na to, že mu věznice neumožnila dálkově studovat. Své znalosti práva ale nevyužíval jen sám pro sebe. Snažil se pomoci i spoluvězňům.

Dostal z vězení doživotně odsouzeného Roberta Tempela

Na Mírově se Albert Žirovnický seznámil s Robertem Tempelem, který v té době byl souzen za dvojnásobnou vraždu. Po konečném doživotním odsouzení Roberta Tempela mu Albert Žirovnický pomohl sepsat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, se kterou Robert Tempel nakonec v roce 2020 u Evropského soudu vyhrál. Ústavní soud v Brně pak Tempelovi zrušil odsuzující rozsudky. Albert Žirovnický k tomu uvedl, „Tenkrát, po tom posledním rozsudku, jsem na Mírově viděl, jak to toho chlapa láme a řekl jsem si ne! Tohle už je moc.“.

Pomáhat vězňům nepřestal ani na svobodě

Po propuštění z vězení začal Albert Žirovnický studovat právo na Právnické fakultě a založil spolek Basmani.cz. Spolek pomáhá propuštěným vězňům se zařadit zpátky do společnosti. Věří, že tím dopomůže ke snížení recidivy, „Naše motto je vězni vězňům. Nikdo nechápe líp chlapa z kriminálu, než chlap z kriminálu.“. Kromě pomoci vězňům, chce Žirovnický pomáhat i v prevenci kriminality u mládeže, „Všichni těm děckám říkají co nemají dělat, aby se nedostali do kriminálu, ale nikdo jim neřekl, jak strašný je sedět. Široká veřejnost zná kriminál jen z obrázků vězeňské služby a z cenzurovaných dokumentů. Já jim chci říct o tý tvrdý realitě. Přijde mi, že děcka jsou teď mnohem brutálnější a nemají z basy respekt. Já seděl v nejtěžších věznicích České republiky a troufám si říct, že je důvěrně znám.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Recidivista

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz