Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak neztratit rozum a optimismus při hledání partnera v digisvětě - kam na první rande?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

O tom, jak je důležité se při seznamování na internetu dlouho nezdržovat pouze v online prostředí jsem už psala v minulých článcích. Když tedy narazíme na někoho slibného, kam s ním/ní vyrazit?

Článek

První „skutečné“ rande bychom neměli dlouho odkládat. Optimální je se sejít osobně do týdne po seznámení. Dlouhé čekání a dopisování vytváří různá očekávání, která nemusí unést setkání s realitou. Člověk je pak frustrovaný a třeba i ztratí chuť se o seznamování dále pokoušet. A to by byla škoda.

Někdy je docela náročné vymyslet, co podniknout. Časové možnosti a počasí někdy omezují náš výběr. Uvedené možnosti jsou osvědčené a nabízejí řešení pro různé situace. Všechny moje tipy vycházejí z předpokladu, že hledáte vážný vztah a dbáte na bezpečnost.

Co podniknout?

Mým nejoblíbenějším tipem na první rande je stará dobrá procházka. Nic nestojí, jste na čerstvém vzduchu a v pohybu konverzace proudí o něco snadněji. A když je konverzace hlubší, vždycky si můžete posedět chvíli na lavičce a soustředit se na jeden na druhého.

Při seznamování se často skloňuje otázka, kdo má platit na prvním rande. Každý za sebe nebo jako tradičně muž? Když vyrazíte na procházku, tohle dilema rázem odpadá. K tomu vám výlet do přírody nabízí možnost poznat nová místa ve vašem okolí. Takže i kdyby z rande nakonec nebyl vztah, aspoň poznáte pěkný výletní cíl.

Jen bych doporučovala, pokud je vybrané místo o něco dál, jeďte každý po vlastní ose a sejděte se až tam. Není dobrý nápad nastupovat do auta k někomu, koho znám jen z internetu. I když jde jen o pár kilometrů a je odpoledne.

Super možnost je spojit společnou procházku s drobnou sportovní aktivitou. Můžete si vzít s sebou disk na frisbee, badminton a nebo zajít někam, kde je k dispozici minigolf. Ani jedna z aktivit není fyzicky náročná, nemusíte vyrazit oblečení jako na atletický ovál, pokud je pro vás důležité vypadat na prvním rande „k světu“. A k tomu se velice hodí poznat toho druhého, když se mu zrovna něco nepovede, netrefí jamku nebo nechytí disk. A jak se chová, když vyhrává.

Další možností z kategorie „na čerstvém vzduchu“ je malý piknik. Domluvíte se spolu, jakou svačinu každý z vás vezme s sebou a při posezení na dece nebo lavičce si můžete užívat okolní přírodu a svoji společnost. A k tomu má takový piknik velký romantický potenciál, na takové první rande se nezapomíná.

A když není zrovna hezké počasí? Co zkusit třeba muzeum nebo galerii? Vstupné vás obvykle nezruinuje, jste pod střechou a u diskuze nad exponáty můžete taky zjistit spoustu informací o tom, co máte společného a v čem se váš názor liší.

Další, tradičnější možností je kavárna. To je možná nejklasičtější volba, v dobách mého randění jsem tuhle možnost zejména v zimě využívala velmi často. Je to neformální prostředí, diskuze nad kávou může trvat dvacet minut, nebo tři hodiny, pokud je společnost opravdu dobrá.

Co naopak nedoporučuji

Možná vás to překvapí, ale jsem přesvědčená o tom, že obligátní kino je jednou z nejmizernějších možností pro první rande. Zvlášť pokud mu nepředchází krátké posezení v kavárně nebo něco podobného. A potom je to napoprvé trochu příliš dlouhé.

Pokud spolu vyrazíte jen do kina, účel první schůzky, tj. lépe se poznat, se úplně ruší. Protože v kině není slušné u filmu mluvit, je tam tma, takže na sebe ani nevidíte. Prostě sedíte dvě až tři hodiny vedle cizího člověka. Může to být trochu trapné, zase se objevuje problém s placením a takové rande vám o druhém řekne dost málo.

Do stejné kategorie patří i divadelní představeníkoncerty. Kultura je (nejen při randění) super, ale odložila bych ji na dobu, až se budete znát o něco lépe. Pro třetí rande jsou to naopak bezva možnosti.

Z vlastní zkušenosti nehlasuji ani pro oběd či večeři v restauraci. Káva je jiný příběh, ale celé jídlo zabere na první rande příliš mnoho času. A věřte mi, když dotyčný není úplně to pravé, dokážou se dvě hodiny u večeře táhnout jako dva roky.

Stejně tak bych první schůzku radši netrávila v baru. Nechci znít jako suchar, ale obecně bych alkohol z prvního setkání spíše vynechala. Může zapracovat nervozita a když vypijete víc, než je zdrávo a vhodné, může to celou záležitost nenávratně pokazit.

Foto: Foto: Unsplash

První rande

A co považujete za nejlepší možnosti pro první rande vy? Souhlasíte se mnou nebo máte úplně jiný názor? Budu ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz