Hlavní obsah
Seberozvoj

Kdo je multipotenciál?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Unsplash

Multipotenciál je v překladu někdo, kdo oplývá více dary. Koho baví různé věci a aktivity. Těžko se strká do škatulky určité specializace.

Článek

Typicky ho ve škole bavily vzájemně nepříliš příbuzné obory, rád se učí a dozvídá nové věci. I v oblastech, které v tu chvíli prakticky nevyužije, prostě se rád vzdělává pro vzdělání samo. Miluje nasávání informací.

Tihle lidé typicky nejsou příliš spokojeni s jednou kariérou, mění pracovní obory. Občas je nějaká činnost přestane bavit nebo zjistí, že se na určité pozici už nemohou dále rozvíjet. A to je ubíjí.

V naší společnosti ale stále převládá narativ, že specializace je nejvíc. Jsme vedeni k tomu vybrat si jeden obor a toho se, nejlépe do důchodu, držet. Což v současné době znamená čtyřicet (nebo možná pro mladší ročníky padesát let) jízdy stejným směrem.

Měla jsem takovou multipotenciální klientku. Mladou ženu, pár let po vysoké škole, se spoustou různých dovedností a talentů. Ale měla mindrák. Neuměla si vybrat napevno tu jednu kariérní cestu a té se držet jako ehm…víte co košile.

Co je úspěch?

Jak mi řekla, jejím největším pracovním snem bylo být v nějakém oboru expertem. Moc jí ale nezáleželo na tom, v čem konkrétně. Spíš pro ni byla velmi lákavá představa, že si za ní chodí ostatní pro radu. Že prostě něčemu rozumí víc než kdo jiný. Tohle pro ni bylo synonymum životního úspěchu.

Měla v hlavě vypálenou představu, že nejschopnější lidé si vyberou svůj obor tak cca v pěti letech a od té doby neuhnou ze zvolené cesty ani o píď. Na rozdíl od ní. Ona stále nemůže najít to jedno, čemu by totálně zasvětila svůj život.

K tomu si ještě připadala jako černá ovce i v rodině. Rodiče pracovali oba v jedné společnosti po desetiletí a ona se pořád tak nějak neumí chytit. Proč zrovna ona je tak neschopná a neúspěšná?

Když jsme celé téma pořádně rozebraly, došly jsme k tomu, že jedno zaměstnání za kariéru z nás ještě nemusí dělat bohem políbeného experta, který celý život do práce chodí s nadšením.

Občas je realita taková, že by třeba ten dotyčný i rád změnil práci nebo obor, ale neudělá to ze strachu nebo z pocitu nedostatku možností. Pokud nevím, co všechno je za tím, nemá smysl takovému člověku závidět.

Může být multipotenciál expertem?

Zároveň se dle mého názoru situace obrací a multipotenciální lidé budou stále více ceněni právě pro svoji schopnost přizpůsobovat se čím dál rychleji se měnícímu světu. Už dnes je spousta z nás chvíli markeťákem, pak chvíli lektorem, odskočí si do HR a po obědě si spočte účetnictví. Tahle schopnost se rychle učit a orientovat na nové půdě, je podle mě výhodou a ne hendikepem.

A co ten požadavek, že chce být tím, za kým si chodí ostatní pro radu? Tenhle sen se přece může splnit i multipotenciálům. Vzhledem ke svému superrychlému učení a schopnosti se orientovat v nových vodách, můžou snadno vidět souvislosti, které třeba už nevidí někdo, kdo se v dané oblasti pohybuje i řadu let.

Po několika setkáních klientka v sobě dokázala najít hrdost na svoje schopnosti a přestala svoje vnitřní nastavení vnímat jako vadu. S novou sebedůvěrou pozorovala a studovala možnosti kolem sebe a dokázala si představit kariérní cestu, ve které bude její povaha výhodou a ne překážkou na cestě k úspěchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz