Hlavní obsah
Knihy a literatura

Jak získávat přátele a působit na lidi: Bible seberozvojové literatury

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Kniha od Dale Carnegie: Jak získávat přátele a působit na lidi byla napsána skoro před 100 lety. Proč je i dnes, v době obrovské produkce nejrůznější seberozvojové literatury stále královnou svého žánru?

Článek

Všichni čteme a slýcháme proklamace o knihách, které mění životy. Jen u některých je to ale fakt. A jednou z takových knih je bezesporu klasika od Dalea Carnegieho „Jak získávat přátele a působit na lidi“.

Jako kouč jsem tuto knihu doporučila mnoha klientům. Pokaždé s jistotou, že jim může přinést skutečný posun v osobním i profesním životě. Pojďme se podívat, proč je tato kniha právem považována za bibli seberozvojové literatury.

Předtím, než se pustím do dalších informací, ráda bych objasnila dva omyly, kterým jsem aspoň tedy já podléhala před přečtením knihy. První je, že autor Dale Carnegie není totožný s průmyslníkem Carnegiem, který v New Yorku založil Carnegie Hall. Ten se jmenoval Andrew. Druhý omyl spočívá v tom, že kniha není o manipulaci, ačkoliv by se to mohlo zdát z názvu.

Proč je Carnegieho dílo stále aktuální?

Tato kniha byla poprvé vydána v roce 1936, ale její principy jsou nadčasové. Carnegie vycházel ze základních lidských potřeb - potřeby cítit se důležitý, potřeby pochopení a uznání. V dnešním rychlém a často jen po povrchu klouzajícím světě nám tato kniha připomíná, že základy mezilidských vztahů se nezměnily.

Jedním z hlavních důvodů, proč je tato kniha stále tak populární, je její praktický přístup. Carnegie nenabízí teoretické úvahy, ale konkrétní a snadno aplikovatelné rady.

Například kapitola o tom, jak se vyhnout konfliktům, je plná příkladů a příběhů. Ty ukazují, jak i malé změny v našem chování mohou vést k velkým změnám v našich vztazích.

Kdo všechno z této knihy čerpal?

Kniha „Jak získávat přátele a působit na lidi“ ovlivnila nespočet lidí, včetně významných osobností. Warren Buffett, jeden z nejbohatších lidí světa, často zmiňuje, že tato kniha byla klíčová pro jeho úspěch v obchodě.

Podobně i Lee Iacocca, slavný americký podnikatel a bývalý prezident Ford Motor Company, přiznal, že Carnegieho principy mu pomohly vést lidi a budovat silné týmy.

Ale nejde jen o slavné osobnosti. Miliony běžných lidí po celém světě našly v této knize inspiraci a praktické rady, které jim pomohly zlepšit mezilidské vztahy. To je jedna z největších sil této knihy - její univerzálnost a použitelnost pro kohokoli bez ohledu na jejich životní situaci.

A to je taky jeden z důvodů, proč obsahově nestárne. I když některé reálie se mohou zdát z dnešního pohledu legrační, jádro sdělení je stále aktuální.

Jak může tato kniha změnit váš život?

Mohu potvrdit, že aplikace Carnegieho principů má skutečně transformační potenciál. Například jedna z mých klientek, která měla problémy s komunikací se svým týmem v práci, začala používat techniky z této knihy.

A zaznamenala výrazné zlepšení v mezilidských vztazích i v pracovní atmosféře. Klíčem bylo, že se začala více soustředit na pozitivní aspekty lidí kolem sebe a upřímně je chválila za jejich úsilí.

Další klient, který měl problém se sebedůvěrou při jednání s novými lidmi, našel v této knize rady, jak si získat respekt a důvěru druhých. Díky tomu se začal cítit mnohem jistěji a otevřeněji komunikovat s ostatními.

Dale Carnegie nám ve své knize připomíná, že vztahy jsou jádrem našeho života. Ať už jde o vztahy osobní nebo profesionální, jeho principy nám mohou pomoci budovat silnější a autentičtější spojení s lidmi kolem nás.

Závěrem

„Jak získávat přátele a působit na lidi“ je kniha, která by měla být v knihovně každého, kdo chce zlepšit své vztahy a komunikaci. Je to nadčasový průvodce, který nám ukazuje, jak jednoduché změny v našem přístupu mohou mít obrovský dopad.

Pokud hledáte způsob, jak se stát lepším partnerem, přítelem nebo kolegou, tato kniha je přesně to, co potřebujete. Nejenže vám poskytne praktické rady, ale také vás inspiruje k tomu, abyste se stali lepší verzí sebe sama. Tak si zkuste najít chvíli třeba už toto léto. A nebojte, klidně se dá číst i na pláži.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz