Hlavní obsah
Lidé a společnost

Opomíjené vztahy, které jsou někdy v životě úplně nejdůležitější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Unsplash

Spousta článků, knih a pozornosti obecně se soustředí na naše partnerské vztahy a vztahy v rodině (k dětem, rodičům, …).

Článek

Málo péče ale často věnujeme vztahům, které můžou být pro nás v určitých obdobích až životně důležité – myslím tím přátelství.

Tak schválně – kolik jste četli v poslední době článků o partnerství a rodině a kolik o tom, jak jsou důležité přátelské vazby? A přitom nejen v dětství, ale i v dospělém životě (a obrovsky ve stáří) přátelé ovlivňují kvalitu našeho života.

Psychologické výzkumy z celého světa hovoří o epidemii osamělosti a o tom, jak velký vliv má na naše duševní (ale i fyzické) zdraví, když jsme obklopeni přáteli. Přátelství dle zkoumaných dat má zásadní vliv na riziko rozvoje deprese, ale i na ohrožení srdečními chorobami a celou řadou chronických nemocí.

Přesto mu často nevěnujeme dost pozornosti. Jakoby šlo o něco zbytného, bez čeho se obejdeme. A často nám to v běžném ruchu života, obklopeni starostmi o děti, práci a partnera tak připadá. Možná máme i pocit, že na přátele nemáme čas, že se nám do našeho zaneprázdněného života už nevejdou.

Není čas na nějaké vysedávání po kafíčkách s kamarádkami nebo chození na fotbal s kámoši. A někdy není čas ani na telefonát k narozeninám a přátelé nám postupně ubývají. Vztahy s nimi hynou nedostatkem péče a zájmu.

Kamarádství totiž nemůže fungovat jednostranně, jako žádný vztah. I ten nejtrpělivější člověk se časem přestane ozývat, když vidí, že o něj není zájem, není na něj čas. A nebo se naše životy vyvinou jiným směrem a stará přátelství se nedaří udržovat kvůli změně bydliště nebo životního stylu a názorů. A noví přátelé se v dospělém věku hledají nesnadno. Taky proto, že nás to nikdo moc neučí a neklade nám na srdce, abychom se na to soustředili.

Jak ale zpívají Svěrák s Uhlířem, nemít žádné kamarády, tomu já říkám neštěstí. Totiž ten typ podpory a blízkosti, který přátelství nabízí, těžko najdeme v jiném vztahu. Blízkost, která má jiná pravidla než v ostatních vazbách a nabízí pochopení a sounáležitost, již nám nedokáže dodat partnerství ani rodina. Často je to možné vidět zejména u starších lidí. Při nejlepší vůli jim zaměstnané děti nedokážou nahradit kontakt s lidmi podobného věku, zájmů a životních zkušeností.

Zkusme ale nečekat s hledáním přátel až do domova důchodců. Podpora, humor a pochopení, které nám můžou kamarádi nabídnout, se totiž hodí vždycky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz