Hlavní obsah
Seberozvoj

Proč jenom přát si něco nestačí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Unsplash, Erik Brolin

V posledních letech se v literatuře zaměřené na osobní rozvoj setkáváme s konceptem přání. Lze shrnout do známého: „Když si budeš něco správně přát, vesmír udělá vše pro to, aby se ti to splnilo.“

Článek

Místo vesmír to jsou v některých ezoteričtějších zdrojích andělé nebo jiné mocné bytosti. Zní to skvěle, ne? Stačí si jen správně přát…

Někteří i nabízejí, že nás tohle vznešené umění za malý (a nebo větší) poplatek naučí. No… neberu nikomu jeho názor, ale za mě jen přání nestačí.

Ano, je obrovsky důležité dokázat formulovat, co vlastně chceme. A spoustu z nás právě to, že si nejsme schopni tohle sesumírovat, opravdu brzdí v rozletu. Ale i když zvládneš tenhle krok a správně si přeješ to, co skutečně chceš, není to dost.

Pokud jen sníš, ale nezačneš v reálném světě podnikat žádné kroky, zůstane jen u přání (v drtivé většině případů). Trochu to na mě působí jako vhodné alibi pro nečinnost: „Já přece nemusím nic dělat, já si přeju.“

Takhle se zbavujeme zodpovědnosti za vlastní osud a zůstáváme v říši snů. Pokud chceš něco ve svém životě skutečně změnit, začni konat. Nemusí to být velké kroky, ale musí to být reálná činnost. Ne hodiny strávené sněním o tom, jaké to bude, až se Ti to velké přání konečně vyplní.

Zkus hodit to svoje přání na papír a zamyslet se, jaké kroky by tě k cíli přiblížily (a ty si taky napiš). I malý reálný čin má dopad. Přečti si knížku, zajdi na přednášku, udělej první krok. Dodá elán a sebevědomí udělat druhý krok, a pak ten další. Funguje to jako sněhová koule, přesvědčíš totiž svůj mozek, že to myslíš vážně. Že nastal čas měnit přáni v realitu.

Hezký den,

H.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz