Hlavní obsah
Zdraví

Speciální dar: V kůži supersenzitivních lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Taky vám v dětství říkali, že jste přecitlivělí a že si nemáte všechno tak brát? Vadí vám hlasité zvuky, davy lidí, intenzivní vůně? Jak se žije, když vnímáte svět trochu jinak než ostatní?

Článek

Všichni se asi občas setkáváme s lidmi, kteří mají hluboký cit pro vše, co se děje kolem nich. Reagují na podněty způsobem, který se zdá ostatním přehnaný. Tihle lidi můžou často spadat do kategorie, kterou nazýváme supersenzitivní lidé.

Znamení supersenzitivity

Supersenzitivní lidé, nebo taky vysoce citliví jedinci, prožívají svět kolem sebe velmi intenzivně. Jedním z prvních signálů je jejich schopnost cítit emoce ostatních. Moje klientka Ivana je skvělý příklad.

Když vstoupila do místnosti, okamžitě vycítila napětí nebo radost, aniž by jí to kdokoli musel říkat. Toto intuitivní vnímání ji často vyčerpávalo, ale zároveň jí umožnilo pomáhat přátelům a rodině v těžkých chvílích.

Dalším znamením je jejich silná reakce na smyslové podněty. Zvuky, světla, vůně a doteky pro ně mohou být mnohem intenzivnější než pro ostatní. Můj kamarád Petr například nemohl snést hlasité večírky.

Každý hluk mu pronikal až do morku kostí a způsoboval mu fyzickou nepohodu. Stejně tak ho dráždily silné vůně nebo ostré světlo. Když jsme se bavili, zjistila jsem, že musí mít doma zatmavovací závěsy a používá jen přírodní čistící prostředky.

Supersenzitivita v běžném životě

V praxi se supersenzitivita projevuje i v běžných situacích, které pro mnohé z nás nejsou problémem. Jednou jsem se setkala s Lenkou, která pracovala jako učitelka. Vyprávěla mi, jak často pláče během filmů, dokonce i těch, které ostatní považují za lehké komedie.

Její schopnost cítit bolest a radost postav ji vedla k tomu, že se stala empatickým a oblíbeným učitelem, ale zároveň ji to emocionálně vyčerpávalo. Musela se naučit techniky, jak se po náročném dni „vypnout“ a načerpat energii.

Supersenzitivita může být také zdrojem výzev a omezení v každodenním životě. Mnoho supersenzitivních lidí se často cítí přetíženo podněty z okolí, což může vést k únavě a vyčerpání.

Třeba Alena pracuje v rušné kanceláři a zjistila, že se po celém dni cítí úplně vyčerpaná, protože je neustále vystavena hluku, jasným světelným podmínkám a intenzivním sociálním interakcím. Tento stav ji nutí trávit večery a víkendy v klidu a samotě, aby se mohla znovu nabít energií. To samozřejmě ovlivňuje její společenský život a vztahy.

Další oblastí, kde může supersenzitivita omezovat, je rozhodování a zvládání stresových situací. Jiný klient, manažer ve velké firmě, často čelí situacím, kdy musí rychle a efektivně rozhodovat.

Kvůli své hluboké empatii a schopnosti vidět všechny strany problému však mnohdy prožívá paralýzu. Kdy se bojí udělat rozhodnutí, které by mohlo někoho negativně ovlivnit. Tento strach z chybování a silná potřeba vyhnout se konfliktům ho někdy brzdí v kariérním růstu a způsobuje, že se cítí pod neustálým tlakem a stresem.

Jak s tím žít

Život supersenzitivního člověka může být výzvou, ale s správným přístupem je možné najít rovnováhu. Jednou z knih, kterou často doporučuji, je „Vysoce citliví lidé mezi námi“ od Elaine N. Aron.

Tato kniha nabízí praktické rady a náhledy, jak zvládat život jako supersenzitivní jedinec. Další skvělou knihou je „Tichá síla“ od Susan Cain, která se zaměřuje na introverty, ale mnoho principů je přenosných i na supersenzitivní lidi.

Důležité je také najít si čas na odpočinek a regeneraci. Supersenzitivní lidé často potřebují více času na to, aby se zotavili z emocionálních a smyslových podnětů. Praktiky jako meditace, jóga nebo prosté trávení času v přírodě mohou být nesmírně prospěšné.

Jana, kterou jsem zmínila dříve, začala pravidelně meditovat a chodit na dlouhé procházky v přírodě, což jí pomohlo najít vnitřní klid a rovnováhu.

Supersenzitivita je dar, který může přinést hluboké porozumění a empatii, ale zároveň vyžaduje pečlivé zacházení a péči o vlastní psychické zdraví. Pokud se v tomto popisu poznáváte, vězte, že nejste sami a že existují způsoby, jak žít naplněný a vyrovnaný život.

Literatura:

Vysoce citliví lidé: Jak vzkvétat ve světě, který vás zahlcuje - Elaine N. Aron | Databáze knih (databazeknih.cz)

Tichá síla: Tajné přednosti introvertních dětí - Susan Cain | Databáze knih (databazeknih.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz