Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Syndrom hodné holky: Jak poznat, že se týká i mě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Cítíte často, že musíte všem vyhovět, i když to znamená obětovat své vlastní potřeby? Možná trpíte „syndromem hodné holky“. Přečtěte si, jak poznat, zda je to váš případ.

Článek

Syndrom hodné holky je něco jako neviditelný batoh plný očekávání, který některé ženy nosí. Často aniž by si toho všimly. A často i celý život. Píšu ženy, ale v menším procentu případů se týká i mužů.

Jak ale poznat, že tenhle batoh vláčíte na svých zádech právě vy? Pojďme se na to podívat blíž, ať víte, jestli je čas tenhle neviditelný náklad shodit a trochu se uvolnit. Protože nejlepší je názorný příklad, snažím se je použít k rozpoznání typického chování.

Neustálá potřeba potěšit ostatní

Jedním z hlavních příznaků syndromu hodné holky je neustálá potřeba potěšit ostatní. Představte si, že vás kamarádka pozve na večírek nebo do kina. Vy jste unavená po celém týdnu a jediné, po čem toužíte, je zůstat doma v pyžamu s oblíbeným filmem či knihou. Přesto souhlasíte, že půjdete, jen abyste kamarádku nezklamali.

Nebo v práci – váš šéf se ptá, kdo by si vzal na starost další projekt. Vaše mysl křičí „ne, ne, ne!“, ale ústa řeknou „ano, samozřejmě“. Jestli se v těchto situacích poznáváte, je pravděpodobné, že máte syndrom hodné holky.

Nedostatek asertivity

Dalším příznakem je nedostatek asertivity. Máte problémy říct ne a vyjádřit své vlastní názory? Představte si, že sedíte na poradě v práci. Máte skvělý nápad, ale místo toho, abyste ho prezentovali, tiše sedíte a čekáte, že někdo jiný přijde s něčím podobným. Možná dokonce do příští porady „vnuknete“ ten nápad někomu z kolegů. Sám/sama ho ale prezentovat nebudete, to nepřipadá v úvahu, to byste umřel/a.

Nebo jste s partnerem/partnerkou v restauraci a on/ona navrhne, abyste si dali pizzu. Vy byste ale raději rybu. Jenže místo toho, abyste to řekl/a, přikývnete a objednáte si pizzu. Jestli máte pocit, že se bojíte říct svůj názor nebo potřeby, abyste neobtěžoval/a nebo nekomplikoval/a situaci, může to být další znak syndromu hodné holky.

Sebekritičnost a pocit viny

Lidé s tímto syndromem mají také tendenci být extrémně sebekritičtí. Přemýšlejte o situaci, kdy jste dostal/a pochvalu od šéfa za dobře odvedenou práci. Namísto toho, abyste si užil/a ten pocit uznání, začnete přemýšlet o všech maličkostech, které jste mohl/a udělat lépe.

Nebo když uděláte chybu, máte pocit, že je to konec světa a neustále se tím trápíte. Máte pocit, že všichni okolo vás si v hlavě stále dokola tohle vaše selhání přehrávají a odsuzují vás za něj. Sebekritika a pocit viny jsou běžné symptomy tohoto syndromu.

Obětování vlastních potřeb

A co vaše vlastní potřeby? Často je ignorujete, jen abyste udělal/a radost ostatním? Představte si, že máte volný víkend a plánovali jste si odpočinek. Ale pak vám zavolá vaše matka a požádá vás, abyste jí pomohl/a s úklidem domu.

I když jste se těšil/a na odpočinek, zrušíte své plány a jdete pomáhat. Pokud máte pocit, že vaše potřeby a přání jsou vždy na druhém (třetím až případně posledním) místě, je pravděpodobné, že se vás syndrom hodné holky týká.

Jak to poznat?

Pokud se v těchto příkladech poznáváte, možná je čas se zamyslet, jestli i vy netrpíte syndromem hodné holky. Jde o to, uvědomit si, že vaše potřeby jsou stejně důležité jako potřeby ostatních.

Není nic špatného na tom, říct někdy ne, vyjádřit svůj názor nebo si dopřát čas pro sebe. Pokud máte pocit, že se stále snažíte potěšit ostatní na úkor svého vlastního štěstí, možná je čas začít pracovat na tom, abyste se stali tou hlavní postavou ve svém vlastním životě.

Protože koneckonců, kdo by chtěl být celou dobu vedlejší postavou ve vlastním příběhu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz