Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Toxické vztahy: Velké malé dítě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Ve vztahu s někým, kdo se chová jako velké dítě, může být láska rychle nahrazena frustrací a vyčerpáním. Jak se vypořádat s partnerem, který odmítá převzít zodpovědnost?

Článek

Začátek takového vztahu často působí jako pohádka. Partner může být zpočátku okouzlující, spontánní a tak plný života. Jeho bezstarostný přístup je osvěžující a přináší do vztahu radost a zábavu.

Postupem času však začínají vyplouvat na povrch první problémy. Partnerova nezralost se začne projevovat v každodenních situacích – od neschopnosti řešit běžné povinnosti až po odmítání zodpovědnosti za důležitá rozhodnutí. Co zpočátku vypadalo jako roztomilé chování, se postupně mění v obrovský zdroj frustrace a napětí.

Jako kouč se s podobným příběhem setkávám dost často. Pojďme se podívat na jeden konkrétní pár a zjistit, proč může být tento typ vztahu tak toxický.

Příběh Jany a Petra

Jana a Petr jsou spolu už pět let. Na začátku jejich vztahu byl Petr okouzlující, spontánní a zábavný. Jana milovala jeho bezstarostný přístup k životu. Ale jak šel čas, začala si všímat, že Petr nebere věci vážně.

Když se měli přestěhovat do nového bytu, Petr se neobtěžoval s balením. Jana čekala a doufala, pár dní před termínem stěhování už začala panikařit. A nakonec všechnu práci s balením obstarala sama, dlouho do noci. Petr si totiž vyrazil s kamarády na vodu. Byl to spontánní nápad, který mu v ten moment připadal úžasný. A stěhování a balení je přece nuda.

Když se Jana chtěla bavit o jejich budoucnosti, Petr jen mával rukou a říkal, že je ještě dost času. Proč dělat nějaké plány, je třeba si přece užívat života, ne? Další kámen úrazu byl Petrův poněkud bohémský vztah k placení účtů a řešení úředních záležitostí. Měl sice dobře placenou práci, takže peníze na účtu taky, ale kdo má pořád myslet na to zadat nějaké platby a dojít na úřad?

Zpočátku si Jana myslela, že Petr jen potřebuje trochu času na to, aby dospěl. Ale čas plynul a nic se neměnilo. Jana se cítila stále více frustrovaná a vyčerpaná. Byla z něj unavená, ale zároveň ho milovala a nechtěla ho opustit.

Co způsobuje nezralé chování?

Nezralé chování v partnerských vztazích může mít mnoho příčin. Jedním z nejčastějších faktorů je absence správného vzoru v dětství. Děti rodičů, kteří se nechovali zodpovědně, mohou toto chování sami převzít a přenést do vlastní dospělosti .

Petr je typickým příkladem „velkého malého dítěte“. Je to dospělý muž, který se odmítá postavit k životu čelem a místo toho se schovává za svou nezralostí. Tento typ chování může být pro partnera velmi vyčerpávající a destruktivní. Jana se snažila Petrovi pomoci, povzbuzovala ho, přemlouvala, vyhrožovala, ale nic nezabíralo.

Co s tím?

Co se tedy dá dělat, když přesto chcete ve vztahu zůstat? Přitom se ale nezbláznit, ani nepřistoupit na to, že místo partnera máte po svém boku malé dítě?

Komunikace: Jasně a otevřeně si promluvte o svých pocitech. Řekněte svému partnerovi, co vás trápí a proč je pro vás důležité, aby začal převzít zodpovědnost. Neobviňujte. Popisujte, jak na vás jeho chování dopadá. Jaké emoce a těžkosti vám způsobuje.

Nastavení hranic: Dejte najevo, co jste ochotni tolerovat a co už ne. Například, pokud váš partner neplatí a nehlídá účty, určete, že budete platit pouze polovinu a zbytek je na něm. Pro jistotu si nastavte mechanismus ověření.

Podpora změny: Pokud váš partner projeví ochotu ke změně, buďte trpěliví a podporujte ho. Změna nezralého chování může být náročná a vyžaduje čas. Takže si všímejte i malých pokroků a chvalte.

Hledejte pomoc: Někdy je nejlepší vyhledat pomoc odborníka. Terapeut může pomoci vašemu partnerovi pochopit, proč se chová nezrale. A poskytnout mu nástroje k tomu, aby se začal chovat zodpovědněji.

Jana se nakonec rozhodla a navrhla Petrovi vyhledat odbornou pomoc. On si v tu dobu už svůj problém částečně uvědomoval, proto souhlasil. Společně začali chodit na terapii, kde se Petr naučil, jak převzít zodpovědnost a stát se rovnocenným partnerem. Trvalo to nějaký čas, ale nakonec se jejich vztah zlepšil.

Toxické vztahy, kde jeden z partnerů hraje roli „velkého malého dítěte“, mohou být velmi náročné. Je důležité si uvědomit, že láska sama o sobě nestačí. Zralost a zodpovědnost jsou klíčové pro zdravý a vyvážený vztah.

Pokud se ocitnete v podobné situaci, nevzdávejte to hned. Hledejte pomoc, komunikujte a buďte trpěliví. Někdy se z nezralého partnera může stát ten nejlepší dospělý, jakého jste kdy potkali.

Všechna jména a reálie osob byly změněny s ohledem na soukromí zúčastněných.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz