Hlavní obsah
Seberozvoj

Vizualizace a afirmace – co to je a k čemu to je dobré

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Unsplash

Termíny vizualizace a afirmace možná pro někoho působí poněkud ezotericky. Obojí ale může být velmi dobrou pomůckou i v ne-ezo koučování a osobním rozvoji obecně.

Článek

Vizualizace

Vizualizace je prakticky vzato nějaká představa, něco, co v realitě (zatím) neexistuje. Určitě znáte vizualizace kuchyní nebo zahrad. No, a v osobním rozvoji je to něco podobného.

Prostě a jednoduše se jedná o vytváření představy, která nám pomůže se ujistit, že cíl, který jsme si nastavili, opravdu chceme. To je moc důležité zjistit. Velice snadno nám do hlavy někdo nebo něco implantuje cíl, který ve skutečnosti není náš. Pokud v rámci vizualizace zjistíme, že se v představě tohoto cíle necítíme příjemně a že s námi nesouzní, je fajn se tím více do hloubky zaobírat a přijít na kloub tomu, proč to tak je.

Další možností použití je snížení stresu a uvolnění těla i mysli. V tomto pojetí vizualizaci využívá jóga, je to léty ověřená a velice příjemná metoda. Možná jste se s ní na hodinách jógy setkali.

Afirmace

Afirmace jsou naproti tomu krátké, dobře srozumitelné věty, které si opakujeme v hlavě (nebo nahlas), abychom ovlivnili svůj život k lepšímu. Možná znáte tu nejklasičtější: „Každý den se cítím o něco lépe.“

Afirmace mohou mít spoustu podob. Společným rysem ale je, že mají pozitivní náboj a jsou formulovány v přítomném čase. Většinou také pracují s naším cílem. Podobně jako u vizualizací je formulujeme tak, jako bychom už svého cíle dosáhli. Je možné si je poznamenat a vyvěsit někam, kam se často díváme. Aby s nimi naše podvědomí bylo konfrontováno co možná nejčastěji a přijalo je za vlastní.

Ale velmi cenné jsou i jako pomocník v uvědomění si správnosti cílů či při rozhodování. Pokud zvažujete, jaká odpověď je pro vás ta pravá, pomůže si ji zformulovat jako afirmaci a pozorovat, jakým způsobem působí na tělo.

Máte nějaké zkušenosti s vizualizacemi, afirmacemi a jejich účinky? Budu ráda za komentáře.

Hezký den

Hana K.

kouč kariérního a osobního rozvoje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz