Hlavní obsah
Finance

Česko vlastní jen 70 % ČEZu. Komu patří zbytek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bažinami českého internetu se šíří zvěsti o tom, že vláda nechce znárodnit ČEZ proto, že by tím „rozzlobila Američany“, kteří prý v českém energetickém gigantu drží 22% podíl. Jak je to doopravdy?

Článek

Původ dezinformace je možné nalézt v nepřímé citaci Jiřího Čunka v komentovaném rozhovoru na Parlamentních listech, kde se mimo jiné píše, že stát nemůže kvůli 30 procentům soukromých vlastníků ČEZ zcela ovládat a jeden z důvodů, proč jej nechce vykoupit, má být to, že „22 procent z oněch 30 vlastní americké fondy“.

Jenže 22 procent z 30 není to stejné jako 22 procent celého ČEZu. 22 procent z 30 je jen 6,5 procenta ze sta a zhruba tolik americké fondy podle zveřejněné vlastnické struktury doopravdy vlastní.

Na webu ČEZu zjistíme, že:

  • 69,8 % vlastní Česká republika,
  • 0,2 % ČEZ a.s.,
  • 16,3 % „ostatní právnické osoby“
  • a 13,7 % fyzické osoby. Mezi fyzické přitom osoby patří kdokoli, kdo si akcie ČEZ pořídí na pražské burze nebo přes RM-systém. Klidně vy nebo váš soused.

Odkud jsou „ostatní právnické osoby“?

Níže na webu pak naštěstí ještě najdeme zeměpisné členění „identifikovaných institucionálních akcionářů“ (to jsou ty právnické osoby), které nám říká, kolik procent z těch 16,3 % připadá na fondy z různých zemí.

A ze Severní Ameriky je jich 46,2 % (z 16,3 %). Takže jen 7,5 % z celku. „Američané“ tedy vlastní jen 7,5 % ČEZ, a to ještě dohromady s „Kanaďany“.

2,5 % pak patří fondům z Polska. 2 % fondům ze zemí kontinentální Evropy (bez Česka a Polska), 2 % fondům z Velké Británie a Irska a 1 % českým fondům. 0,9 % pak fondům z Asie, Austrálie a Afriky a 0,4 % ze zemí Středního Východu.

Takže ať už nakonec budou důvody neuskutečnění tak složité operace, jakou znárodnění ČEZu bezesporu je, jakékoli, žádným z nich nebude 22% „americký“ podíl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz