Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fotbal: Primitivní hra pro primitivní lidi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Včerejší výtržnosti anglických a italských „fotbalových fanoušků“ v centru Prahy zase jednou rozvířily oblíbenou debatu o tom, jestli mají lidé, kteří chodí na fotbal, mozek a jestli by byl svět bez fotbalu lepším místem.

Článek

Věta, která se v twitterových vláknech a facebookových komentářích často opakuje, říká něco o tom, že fotbal je tak primitivní sport, že není divu, že přitahuje samé primitivy. Kopat do balonu přece umí každý.

Přitahuje fotbal primitivy? Rozhodně. Popírat to by bylo stejně hloupé jako říkat, že fanoušci házené nebo basketbalu tak ošklivé věci nedělají, jak na Twitteru argumentoval třeba sportovní redaktor ČT Jiří Kalemba.

Že neexistuje házenkářský nebo basketbalový klub, za kterým by přes půl Evropy přijelo 35 tisíc lidí, mu přitom buď nedošlo, nebo prostě jen argumentačně fauloval.

Ale přitahuje je proto, že je primitivní, nebo spíš proto, že má zkrátka největší gravitaci?

Moc nevím, v čem by fotbal měl být primitivnější než třeba basketbal nebo házená. Kopnout míč do branky je přece podobně intelektuálně a technicky náročně jako hodit míč do koše. A nejspíš náročnější než ten míč do branky hodit, protože hod je člověku i opicím tak nějak přirozenější než kop.

Skok do výšky, do dálky, hod oštěpem nebo běh na 100 metrů, to všechno jsou přece logicky primitivnější sporty než fotbal, nebo ne?

O co jsou šachy „na koukání“ náročnějším sportem než fotbal? Jasně, gól pozná každý, ale šach mat přece taky. Jenže určit, která chyba nebo taktický prvek k němu vedly, to už u fotbalu – stejně jako u šachu – není tak jednoduché.

Věděli jste, že 59 % šachových partií skončí šach matem („vítězným gólem“) královnou a 24 % šach matem věží? Není to nuda, když víte, jak to nejspíš dopadne? Není to „primitivní“?

Kdyby měli fotbalový zápas s 83% pravděpodobností rozhodnout tři konkrétní hráči (věže jsou na šachovnici dvě), tak by se na ně soupeř připravil.

Život je jako bonboniéra a fotbal je jako šachy

Pep Guardiola by nejspíš na královnu nasadil osobní obranu. Asi Rodriho, který by ji totálně „vymazal“. A krajní beky by vysunul tak vysoko, že by se věže na obou lajnách do žádných útoků raději ani nepouštěly.

Jenže Pep už vlastně s krajními beky vůbec nehraje. Fotbal je totiž tak kreativní a variabilní, že trenéři mohou měnit nejen základní rozestavení, ale i figurky.

Kdyby Ding Liren zahájil proti Magnusi Carlsenovi bez věží, zato se čtyřmi koňmi, nejen že by norskému géniovi praskla hlava, ale diváci by si toho okamžitě všimli. Ve fotbale ale ne. Proč? Protože není tak primitivní.

Říkáte si, jaký primitiv může srovnávat šachy s fotbalem? Přece „fotbalovej fanoušek“.

„Fotbalisti jsou vypatlanci,“ zní další oblíbený stereotyp. Jasně. Fotbal hraje 300 milionů lidí, takže pár milionů „vypatlanců“ se v něm najde spíš než mezi dvanácti kusy hráčů spikeballu. Normální Gaussova křivka.

Manuel Akanji, jeden z těch hráčů, kteří si v sobotu pod Pepem Guardiolou zahrají finále Ligy mistrů, dokáže během vteřiny spočítat z hlavy, kolik je 26 × 77 nebo 93 × 60 a jakékoli další násobení mu dáte.

Jeden z nejlepších křídelních útočníků poslední dekády Sadio Mané postavil v Senegalu nemocnici, školu a 4G síť a všem dvěma tisícům rodinám ve svém rodném městě posílá měsíční kapesné 70 eur.

Nejlepší střelec v historii belgické reprezentace Romelu Lukaku váží 94 kilo, ve sprintu běží rychlostí přes 36 km/h, má magisterský titul z PR a mluví plynule anglicky, španělsky, německy, francouzsky, holandsky, portugalsky, svahilsky a konžsky.

Znamená to, že jsou všichni fotbalisté matematičtí géniové, filantropové nebo lingvisté? Asi ne. A asi by někteří nespočítali ani 4 × 8, „nevyšli“ s výplatou čtyři miliony korun týdně nebo neuměli říct „ananas“, ale zobecňovat na základě tak malého vzorku přece může jen hlupák, který dodnes nechápe ofsajd.

Jasně, fotbalistů, jako je Martin Fenin, kteří si při přípravě grilovačky na balkóně podpálí byt, odběhnou pro pomoc a zabouchnou si klíče, asi bude víc než těch jako Akajni nebo Mané, ale lidí v populaci přece taky.

To je ta Gaussova křivka, která v podstatě říká, že čím víc je někde lidí, tím víc je tam „primitivů“ (průměrně inteligentních lidí). A na žádné akci s výjimkou svatořečení papeže a svatby v britské královské (nejužší) rodině zkrátka není tolik lidí jako na fotbale.

Tak proč není ve Vatikánu taky takový bordel? Asi naladění… Jsem si skoro jistý, že kdyby na Svatopetrském náměstí někdo zajel papeži Františkovi železnými kolíky na kotník, vypadalo by to tam rázem o dost hůř než včera v Edenu.

Mimochodem, v Indii plní tuhle roli kriket. Představa, že kdyby zmizel fotbal, zmizeli by primitivové, je stejně hloupá jako ti angličtí fanoušci, kteří včera udělali bordel na Staromáku.

Sílu nejtěžšího tělesa v primitivním vesmíru by po fotbale převzal jiný fenomén a je přitom úplně jedno, jak složitá by měl pravidla, kolik typů standardních situací by se v něm zahrávalo nebo jak dobře by jeho protagonisté uměli počítat.

Takže můžete o fotbale dál říkat, že je to primitivní hra pro primitivy?

Jasně. Protože fotbal to unese. Kdyby to neunesl, říkalo by se mu házená nebo golf.

Nebo hokej.

Nebo tenis.

Nebo…

Ale budete u toho vypadat hloupě jako někdo, kdo přirovnává fotbal k šachům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz