Hlavní obsah
Aktuální dění

Kdo platí Wagnerovce – ruské žoldáky z Prigožinovy armády?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kde bere Jevgenij Prigožin alias „Putinův šéfkuchař“ peníze na financování své nejméně padesátitisícové soukromé armády?

Článek

Předně je asi třeba říct, že Prigožin je miliardář. Vlastní síť restaurací a cateringovou firmu Concord Catering, která byla díky blízkým vztahům s Putinem leta předním dodavatelem hotových jídel ruských státních institucí (proto ta přezdívka).

To ale samozřejmě neznamená, že Wagnerovu armádu, kterou založil, financuje ze svých úspor.

Mimochodem, „Wagnerova“ se jí říká proto, že její velitel Dmitrij Utkin – podle neoficiálních zpráv bývalý pracovník vojenské rozvědky GRU – miluje hudebního skladatele Richarda Wagnera. Stejně jako Hitler.

Hlavním zdrojem příjmů Wagnerovců překvapivě nejsou ani „poplatky“, jež Prigožinovi zaplatí „objednatelé“ jeho „služeb“, mezi které v minulosti patřily různá politická či mocenská uskupení v Sýrii, Středoafrické republice, Mosambiku, Súdánu či na Madagaskaru. Byť ani ty nejsou malé.

Třeba v Sýrii inkasovali Wagnerovci – za to, že obsadili ropná pole v držení teroristické skupiny Dae – od syrského režimu energetické koncese, jež Prigožinovi jen v roce 2017 vydělaly 162 milionů dolarů.

Kuchař těžařem

„Těžba“ se Prigožinovi na Blízkém východě tak zalíbila, že od té doby jeho vojáci těží všude, kam přijdou, a hlavním zdrojem příjmů pro jeho armádu je tak překvapivě těžba nerostných surovin v oblastech, kde si na ni jen tak nikdo netroufne.

Podle webu Politico má Wagnerova skupina už od roku 2018 pod kontrolou třeba řadu dolů ve Středoafrické republice, a to včetně zlatého dolu Ndassima, který se nachází poblíž města Bambari a ve své nejhlubší části je hluboký přes 200 metrů.

K těžbě zde prý armáda buduje veškerou potřebnou infrastrukturu, včetně opevnění, mostů a protiletadlových děl, jež jí údajně pomáhá k politické moci v zemi, a tím i k dalším potenciálním příjmům.

Jen příjmy ze Středoafrické republiky by podle webu měly dosahovat jedné miliardy dolarů.

Další bezmála jedna miliarda dolarů „doteče“ na Prigožinovy účty poté, co jeho armáda vytěží 30 % Konžské pánve, která je jednou z nejrozsáhlejších oblastí nezalesněného deštného pralesa na světě.

Podle iniciativy All Eyes on Wagner totiž jedna z Prigožinových společností získala v Kongu třicetileté lesnické povolení pro podnikání se dřevem, a právě dřevo z třetiny Konžské pánve by mělo mít hodnotu 890 milionů dolarů.

Kromě dřeva, zlata, ropy a plynu nebo diamantů ale Wagnerovci ve více než dvanácti afrických zemích od Libye přes Zimbabwe až po Jihoafrickou republiku těží v podstatě všechno, co se jen trochu vyplatí. A to je ve většině afrických zemích všechno – když máte v ruce kalašnikov…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz