Hlavní obsah
Finance

Opravdová svoboda je platba v hotovosti. Karty jsou jen pohodlné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Včera jsem si tady na Seznam Médium v rámci celointernetové kampaně proti „cash only“ přečetl článek od „ekonomky“ s titulkem, že „placení kartou je svoboda“.

Článek

Placení kartou je určitě pohodlné a svoboda je hodně široký pojem, ale představa, že placení kartou je ve srovnání s hotovostí nějakým zosobněním svobody, je hodně iluzorní…

Když platíte kartou, říkáte o sobě své bance spoustu věcí, které mohou být jednou „použity proti vám“. Typicky, když si budete chtít vzít třeba půjčku nebo hypotéku.

Zákon o spotřebitelském úvěru totiž nařizuje všem poskytovatelům, aby důkladně posoudily vaši „úvěruschopnost“, což udělají tak, že si řeknou o výpisy z vašeho účtu, na kterých nesmíte začernit ani řádek.

Když uvidí, že každý pátek platíte v kasinu nebo si jen každého prvního v měsíci posíláte pětistovku na Fortunu, úvěr nedostanete, protože jste „gambler“. A je přitom úplně jedno, jak vysoké částky sázíte, jaký podíl na vašich příjmech to dělá a že jde jenom o zábavu.

Když platíte obden v hospodě, říkáte o sobě, že jste alkoholik. Když každý den utratíte v trafice 139 korun, říkáte o sobě, že jste kuřák.

Když pravidelně nakupujete v hračkářství, říkáte o sobě sice, že jste dobrý rodič, ale taky, že máte doma děti, což může pro banku znamenat riziko vyšších výdajů…

Když platíte na dovolené, ví banka, kde jste, jak dlouho tam jste a podle charakteru výdajů nejspíš i proč tam jste.

Z veškerých vašich karetních plateb lze taky sestavit váš dokonalý profil. Co jste za člověka, kde se pohybujete, jaké máte rutiny, závislosti, úchylky, prostě všechno…

Tohle už proti vám banka sice nepoužije a při stávající právní úpravě to ani nikomu nepředá (pokud budete „dodržovat pravidla“), ale i tak se to může dostat „ven“. Jako při nedávném útoku na indickou banku HDB, kdy unikla přesně taková data o 72 milionech klientů.

Takže kde je ta svoboda?

Já osobně vnímám svobodu jako stav, kdy si můžu dělat, co chci (samozřejmě v mezích zákona) a nikdo nade mnou nemá žádnou kontrolu ani dohled. A to umožňuje jedině hotovost, kterou k placení využívá i většina „bohatých“, s kterými se stýkám.

Já ne, protože dávám přednost té pohodlnosti.

Ale plést si pohodlnost se svobodou může být pro společnost nebezpečnější než ti podvodníčci za pultem, kteří nezdaní zisk na pár limonádách…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz