Hlavní obsah
Sport

Saúdská Arábie chce MS. Ronaldovi zaplatí víc, než Messi vydělal za celý život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Je to oficiální. Cristiano Ronaldo podepsal sedmiletou smlouvu s klubem an-Nasr a Saúdskou Arábií, které má pomoci k získání pořadatelství mistrovství světa v roce 2030.

Článek

Sedmatřicetiletý Ronaldo bude první dva a půl roku – tedy do léta 2025 – hrát za klub an-Nasr a zbylých čtyři a půl roku pak působit jako ambasador Saúdské Arábie, která si po Rusku a Kataru dělá zálusk na získání pořadatelství přespříštího světového šampionátu. Spolu s Egyptem a Řeckem.

A kolik si Ronaldo podle lukrativní smlouvy vydělá?

Jako hráč astronomických 200 milionů eur (přes 4,8 miliardy korun) za sezonu a jako ambasador země pak prý ještě o něco víc. Celkem by tak během sedmiletého „angažmá“ vydělal určitě přes 40 miliard korun.

Celkový majetek Lionela Messiho přitom dle odhadů dosahuje cca čtrnácti miliard korun, tedy asi třikrát méně, než kolik by si měl Ronaldo vydělat jen „v arabském důchodu“.

Pro Saúdy jde ale jen o zrnko písku ve vyprahlé poušti. Celkově je snaha o stále oblíbenější „sportswashing“ vyjde na deseti- až stonásobky. Katařané za přípravy právě skončeného MS utratili podle Bloombergu asi 300 miliard dolarů (sedm bilionů korun).

Rusové před čtyřmi lety sice asi dvacetkrát méně, ale Saúdové – stejně jako Katařané – začnou s budováním veškeré infrastruktury na „zelené louce“, byť zelená rozhodně nebude.

Celkově se Katarem, který ještě před pár lety chtěli odříznout ze „své“ pevniny a udělat z něj samostatný ostrov, hodně inspirovali. Stejně jako Katařané v roce 2011 koupili PSG s ambicí udělat z něho evropský velkoklub, koupili předloni Saúdové anglický Newcastle se stejným plánem. Byť jejich finanční prostředky k tomu jsou násobně vyšší.

A když si teď Katařané postěžovali, že toho jejich „ambasador“ David Beckham udělal pro jejich propagaci za 150 milionů liber (čtyři miliardy korun) málo, rozhodli se Saúdové Ronalda koupit „komplet“ a s dostatečným předstihem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz