Hlavní obsah
Názory a úvahy

Žádná svoboda slova. Proč Elon Musk doopravdy koupil Twitter?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Elon Musk

Elon Musk je už více než dva měsíce majitelem Twitteru. Proč vlastně jednu z nejpopulárnějších sociálních sítí kupoval?

Článek

Sám Musk za hlavní důvod označuje touhu vrátit na „svůj“ milovaný Twitter svobodu slova, jež se z jeho algoritmů v průběhu let docela vytratila.

Že Musk tíhne k republikánům, zatímco Twitter k demokratům, není žádným tajemstvím. Ale důvody transakce v hodnotě 44 miliard dolarů zřejmě nejsou tak romantické, jak původně spekulovala americká média, jež se bála, že excentrický miliardář chce na Twitteru tlačit „pravicovou“ agendu.

A zřejmě tam nechce ani prodávat kryptoměny, propagovat Teslu nebo ovládnout svět.

Opravdový důvod je zřejmě o něco rafinovanější. Prý na něm chce vytvořit úplně nový platební systém, o který se nedávno pokoušel i Zuckerbergův Facebook s vlastní měnou Libra.

Důkazy? Ten největší najdete přímo v dokumentu pro investory, který se podařilo získat redakci The New York Times. V něm Musk píše, že aby se Twitter stal nezávislejším na příjmech z reklam, plánuje do roku 2028 utržit 1,2 miliardy dolarů na „payment revenue“ (příjmech z plateb), které jsou doposud na nule.

Už před tím ale tuto myšlenku vyjádřila bývalá bankéřka z Morgan Stanley Caitlin Longová, když připomněla, že Musk „se celou svou kariéru snaží porazit konvenční platební síť ACH a Twitter by k tomu mohl být vhodným nástrojem“.

Musk totiž na konci 90. let zbohatl právě na tom, že se svými společníky vytvořil (a prodal eBayi) tehdy revoluční platební sytém, který s pomocí nové technologie – internetu – obcházel tradiční platební instituce. Nejspíš ho znáte. Jmenuje se PayPal.

O čtvrt století později by se stejný scénář mohl opakovat s tím rozdílem, že onou „novou technologií“ by měla být blockchainová síť Bitcoin Lightning.

Této teorii nahrává i pozadí lidí, které si Musk po svém nástupu do Twitteru přivedl. Například zakladatele kryptoměnové burzy Binance Čchangpenga Zhaoa, významného krypto-investora Srirama Krishnana nebo bývalého kolegu z PayPalu Davida Sackse, jenž se dnes intenzivně věnuje právě kryptoměnám.

To všechno jsou lidi, s nimiž politiku nejspíš řešit nebudete. A už vůbec s jejich pomocí nebude do lidí „tlačit pravicovou agendu“.

A upřímně, pro člověka, který poslal auto do vesmíru, podkopal Los Angeles, aby nemusel stát v koloně, a už už se pomalu stěhuje na Mars, by „nějaká politika“ byla hodně přízemním cílem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz