Hlavní obsah
Zdraví

Silné krvácení z nosu mě trápilo celé dětství aneb jak tu krev zastavit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels

Ilustrační foto

Jako malá jsem trpěla na silné krvácení z nosu, které se samovolně o pozornost přihlásilo kdekoliv a kdykoliv. Co mi pomohlo?

Článek

Ve škole při vyučování se mi zase spustilo silné krvácení. Můj sešit potřísněn velkými červenými kapkami zůstal na lavici ležet bez povšimnutí. Učitelka mě zavedla nejprve k umyvadlu a následně jsme se přesunuly do kabinetu. Učitelka ukázala ke své pohovce, abych se na ni s mokrými studenými obklady za krkem a na čele uložila. Radila ležet na zádech, aby mi krev z nosu nevytékala ven. V krku jsem cítila železitost stékající krve, ale nic neobvyklého, někteří lékaři tuto metodu doporučovali, proto mi byla velmi známá.

Spala jsem, když mě ze snu vytrhl silný tlak v nose a mokro na polštáři. Zvedla jsem hlavu a cítila, jak z nosu teče. Polštář celý špinavý, s rukou před nosem jsem utíkala do koupelny a volala matku. Vzbudila se a stála se mnou v koupelně, tekutinu jsem nechávala odkapat do odpadu umyvadla. Krvácení neustávalo. Dle odlišných rad lékařů jsem střídala volné odkapávání krve do umyvadla, přikládání kapesníku k nosu, záklon hlavy dozadu s odtékáním do mého krku nebo vložení kousků Gelasponu do nosních dírek. Studené mokré obklady na temeno hlavy a na čelo vždy příjemně chladily. Metody zastavování mého krvácení trvaly nekonečně dlouho. Tenkrát v noci jsme s matkou v koupelně trávily dlouhý čas, než krvácení samovolně ustalo.

S lékaři z ambulancí a pohotovostí ORL jsem zažila mnohé. Pravidelně jsem podstupovala vypálení velkých křehkých nosních cév nebo tamponádu nosu. V době nachlazení, chřipky, rýmy jsem trpěla, jak čert. Vysmrkat se znamenalo krev a dlouhé zastavování. A když mi při rýmě lékaři udělali tamponádu obou nosních dírek, tak jsem měla od smrkání vystaráno. Nikomu nepřeji ten odporný pocit tampónů v nose doléhajících vně nosu až kamsi k čelu, nasáklých rýmou, nepříjemně šimrajících, a to vše s jedinou možností dýchání ústy. Dodnes se z tamponády nosu oklepávám. Nos celý omotaný obvazem uvázaným kolem hlavy a takto jsem fungovala, a především ústy dýchala několik dlouhých dnů. Poté při odstraňování tamponády jsem měla za to, že mi vytáhnou i kus mozku, jak hluboko se výplň nosu ocitala. Následně lékaři radili opatrné smrkání z jedné nosní dírky, poté opatrně z druhé. Netuším dodnes, jaký význam tento způsob léčby měl, již krátce po uvolnění mého nosu mi zase tekla červená. Nikdy na mě tato léčba neměla pozitivní dopad, nikdy mi nepomohla.

Kamarádka mě postrašila. Vyprávěla, jak prý jedna malá holka kvůli krvácení z nosu vykrvácela. Dost morbidně popisovala, jak prý holka zakrvácela nejprve všechny kapesníky, ručníky, utěrky poté i všechno oblečení, co doma měli. Pak prý, než pro ni přijela záchranka, zemřela. Netuším, zda vyprávěla pravdivý příběh, ale k mému vyděšení to stačilo.

Zase u nového lékaře, který mi opět vypaloval cévky nosních dírek. Následně mě upozornil, ať dýchám nosem. Stále jsem ještě nějaký čas po poslední tamponádě dýchala pusou. Doktor říkal: „Zavři tu pusu, ať nevypadáš jak ryba.“ Poslechla jsem ho, do té chvíle jsem si skutečnost vůbec neuvědomila a nikdo jiný mě na to neupozornil. Tomuto doktorovi vděčím nejen za to, že nevypadám jako ryba a používám k dýchání nos. Především mi konečně jako jediný předal účinnou metodu k zastavení krvácení z nosu. V klidném sedu nos pevně stiskneme u kořene, až špička nosu zbělá, ještě chvíli tiskneme (dojde tak k chvilkovému odkrvení a tím zastavení krvácení). Tato věta se stala mou mantrou, pokaždé mi tato rada neskutečně rychle zastavila krvácení a ulevila. Již jsem věděla, jak si poradit a nebála se, že vykrvácím. Již jsem nemusela věčně trávit čas v koupelně nad umyvadlem. Díky, doktore, zachránil jste mě, již jsem nebyla bezbranná!

Krvácení se v pubertě lehce zmírnilo, intervaly se prodloužily a jeho intenzita se snižovala. Avšak stále mě zlobilo. K dalšímu novému lékaři na ORL mě dovedla příbuzná. Cévy v nose vypálil tak, jako kdokoliv před ním. Od tohoto výkonu nastal zázrak, pomohlo to!!! Od té doby toto mé trápení skončilo!!!

Po mnoha letech, již dospělá jsem jedno krátké období párkrát a velmi decentně z nosu zakrvácela. Pro jistotu jsem se obrátila na svou lékařku na ORL. Když nahlédla do mé karty spráskla ruce a vzpomínala na mou dětskou minulost často trávenou v její i dalších ordinacích. Nahlédla také do mých nosních dírek a předepsala jakousi nosní mast. Od té doby mám klid a velmi si ho vážím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz